DOSARUL MINERIADEI a ajuns la ICCJ. Cum au fost depozitate cele 413 VOLUME şi cat va dura procesul

DOSARUL MINERIADEI ar putea dura cel puţin un an şi jumătate, fără procedura de Cameră preliminară, a declarat, miercuri, Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul trimis de procurori în instanţă are 413 volume şi depozitate pe hol, din cauza lipsei spaţiului.
Romania TV
14 iun. 2017, 14:30
DOSARUL MINERIADEI a ajuns la ICCJ. Cum au fost depozitate cele 413 VOLUME şi cat va dura procesul

Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a explicat că, avand in vedere ca in proces vor fi de audiat 1500 de victime şi 600 de martori, judecarea cauzei ar putea dura cel puţin un an şi jumătate.

„Dacă nu am lua măsurile care se impun, da, ar exista riscul ca acest dosar să dureze foarte mult. Încercăm să facem tot ceea ce este omeneşte posibil ca, în limita spaţiului şi a numărului de persoane alocate actului de judecată, ca un asemenea lucru să nu se întâmple. Justiţia nu este un SRL, este o autoritate a statului, iar statul trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru că activitatea de justiţie să se desfăşoare în condiţii decente. Şi asta indiferent cât de mult ar fi iubiţi sau nu judecătorii de către autorităţi, ei trebuie să se gândească în primul rând la cetăţeanul care beneficiază de actul de justiţie”, a declarat Cristina Tracea, la sediul instanţei supreme.

Întrebată cât ar putea să dureze procesul „Mineriadei”, având în vedere numărul mare de părţi vătămate şi de martori care ar trebui audiaţi, Tarcea a spus că, după estimările sale, este total nerealist ca un asemenea dosar să treacă în 60 de zile de Camera preliminară. „Urmează procedura în şedinţă publică, audierea părţilor vătămate, sunt aproape 1.500 de părţi vătămate şi 600 de martori, cred că cel puţin un an, un an şi jumătate poate dura judecarea unui astfel de proces”, a afirmat Tarcea.

Chestionată cu privire la posibilitatea ca judecătorii care vor analiza acest dosar să se ocupe exclusiv de el, pentru o cât mai rapidă soluţionare, Tarcea a explicat că acest lucru este posibil după ce se urmează o anumită procedură. „În ipoteza în care completul de judecată este foarte aglomerat cu alte dosare, regulamentul de organizare a instanţelor ne dă posibilitatea ca acel complet să solicite pe o anumită perioadă de timp blocarea de la repartizarea aleatorie, special pentru a se dedica dosarelor mai complexe, lucru care probabil se va întâmpla în cauza de faţă pentru că s-a mai apelat la acesta procedură şi în cazul altor dosare complexe”, a mai arătat Tarcea.

Dosarul „Mineriadei”, care are peste 400 de volume, a fost dus, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, documentele fiind depozitate pe hol, din cauza lipsei spaţiului. Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, a reclamat că ICCJ nu are suficient spaţiu nici pentru depozitarea dosarelor, nici pentru repartizarea judecătorilor şi personalului auxiliar în sălile de judecată, spunând că a solicitat şi premierului, şi primarului general al Capitalei alocarea unui nou sediu, însă fără rezultat.

Documentele au fost trimise de Parchetul General cu un microbuz, iar mai multi jandarmi au ajutat la descărcarea volumelor de urmărire penală, care au fost depozitate la etajul al doilea al imobilului de pe strada Batiştei, pe hol, la uşa birourilor judecătorilor.

Ulterior, şefa instanţei supreme, Cristina Tarcea, i-a invitat pe jurnalişti să filmeze condiţiile improprii în care se desfăşoara activitatea judecătorilor de la ICCJ.

Ea s-a plâns că ICCJ nu are suficient spaţiu nici pentru depozitarea dosarelor, nici pentru repartizarea judecătorilor şi personalului auxiliar în sălile de judecată, spunând că a solicitat şi premierului, şi primarului general al Capitalei alocarea unui nou sediu, însă fără rezultat.

„Dosarul Mineriadei este un dosar cu un grad ridicat de complexitate, care va urma fluxul oricărui dosar repartizat spre judecare Înaltei Curţi, dar care, din păcate, va ridica foarte mari probleme în ceea ce priveşte spaţiul de depozitare. Este un dosar voluminos, sunt multe fapte, sunt mulţi inculpaţi şi sunt în jur de 2.000 de părţi vătămate şi aproape 600 de martori care vor lua foarte mult timp completului învestit cu judecarea cauzei. Din păcate, nu avem suficient spaţiu nici pentru depozitarea dosarelor, nici pentru repartizarea judecătorilor şi personalului auxiliar în sălile de judecată”, a declarat preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Întrebată dacă a reclamat această situaţie factorilor responsabili, Tarcea a arătat că a făcut demersuri, însă a primit doar promisiuni până în acest moment. „Conducerea Înaltei Curţi face de zece ani demersuri pentru obţinerea unui nou sediu. Niciun demers nu s-a soldat cu nimic concret. Am fost în audienţă la premier şi la primarul general al Capitalei. Din păcate, demersurile noastre nu s-au soldat cu rezultate”, a mai declarat şefa instanţei supreme.

Vineri, la instanţa supremă a fost trimis şi dosarul Romgaz de la DIICOT, acesta având nu mai puţin de 1.100 de volume.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Președintele Zelenski felicită ucrainenii de Crăciun, amintind soarta compozitorului Mikola Leontovich
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători