DOSARUL „Mită pentru permise”. 20 de persoane, reţinute de procurori. Şase sunt POLIŢIŞTI

Două zeci de persoane, între care şase poliţişti, au fost reţinute, în Dosarul "Mită pentru permise". Procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti cercetează 87 de persoane, printre care şi agenţi de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului, în dosarul privind obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere, în perioada 2014 - 2015.
Ionela Marcu
16 dec. 2015, 08:10
DOSARUL

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus reținerea a 20 de persoane în dosarul permiselor auto, dintre care șase sunt polițiști de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de reținuți, 16 vor fi duși miercuri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, dintre care 10 sunt polițiști examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanți, restul fiind intermediari.

Procurorii susțin că modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto era cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (în general între 250 și 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Pentru anumite categorii de candidați (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de școlarizare se apropie de data de expirare a valabilității), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, polițiștii examinatori pretindeau mai mulți bani.

CITEŞTE ŞI Stenograme: Poliţiştii de la Direcţia Permise foloseau un limbaj codificat. Banii din mită erau „COCO” sau „IEPUROI”

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu polițistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucrătorii de poliție și era desemnat de aceștia ca și „colector” sau „casier”), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influență.

După susținerea și promovarea examenului de către candidații pentru care s-a traficat influența, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliție sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de polițistul examinator ca și „colector” sau „casier”, al cărui rol era de a strânge sumele de bani date ca mită, de a ține o evidență exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat și a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidați.

Instructorii auto se întâlneau cu polițiștii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidați la locuințele celor din urmă sau în locuri și în momente prestabilite.

De asemenea, a rezultat implicarea în schema menționată a unor persoane care nu au calitatea de instructori și acționau ca intermediari între instructorii auto și polițiștii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către polițiști.

Procurorii mai arată că, în discuțiile dintre ei, instructorii auto și lucrătorii de poliție manifestau o preocupare continuă pe timpul desfășurării activității pentru asigurarea confidențialității comunicațiilor și a scopului real al activităților întreprinse, folosind un limbaj codificat.

Astfel, pentru noțiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: „pachet”, „bucată”, „roabă”, „blugi”, „cartofi”, „roată”, iar pentru sumele de bani: „coco”, „iepuroi” (euro).

Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenții pe lângă un polițist examinator se foloseau expresiile: „ne vedem la cafea”, „bem și noi o cafea”, „îți iau un bilet”, „îți rezerv un loc”, iar pentru a stabili o întâlnire în vederea remiterii unei sume de bani: „să-ți las un dosar”, „să-ți aduc o cafea”, „să-ți las un contract”, „ți-am luat medicamente”, „să-ți aduc un bon”, „să-ți aduc o fișă”, „ai un loc rezervat la spălătorie”, „să vin să-ți repar/văd mașina”.

Anchetatorii mai susțin că pentru a transmite că elevul a fost declarat „admis” la proba practică se foloseau: „a fost ok”, „a fost lumină”, „a fost soare”, „s-a rezolvat problema”, „ai ieșit cu plus”.

„Faptul că atât instructorii, cât și lucrătorii de poliție cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum și faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar și fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat și specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupție. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influența instructorilor se remit ulterior polițiștilor desemnați ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 — 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor și al celorlalți intermediari care au acționat pe parcurs”, mai susțin procurorii.

 

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
De sâmbătă, 1 februarie 2025, de la ora 7, trei zodii își schimbă viața la 180 de grade. Începe o nouă eră pentru ele
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Cum ne afectează Mercur retrograd. Urmează zile dificile
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
FIFA se apară în fața criticilor privind atribuirea Cupei Mondiale 2034 Arabiei Saudite
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România