DOSARUL „Mită pentru permise”. 20 de persoane, reţinute de procurori. Şase sunt POLIŢIŞTI

Două zeci de persoane, între care şase poliţişti, au fost reţinute, în Dosarul "Mită pentru permise". Procurorii Parchetul Tribunalului Bucureşti cercetează 87 de persoane, printre care şi agenţi de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului, în dosarul privind obţinerea frauduloasă a unor permise de conducere, în perioada 2014 - 2015.
Ionela Marcu
16 dec. 2015, 08:10
DOSARUL

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus reținerea a 20 de persoane în dosarul permiselor auto, dintre care șase sunt polițiști de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de reținuți, 16 vor fi duși miercuri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, dintre care 10 sunt polițiști examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanți, restul fiind intermediari.

Procurorii susțin că modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto era cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (în general între 250 și 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Pentru anumite categorii de candidați (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de școlarizare se apropie de data de expirare a valabilității), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, polițiștii examinatori pretindeau mai mulți bani.

CITEŞTE ŞI Stenograme: Poliţiştii de la Direcţia Permise foloseau un limbaj codificat. Banii din mită erau „COCO” sau „IEPUROI”

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu polițistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucrătorii de poliție și era desemnat de aceștia ca și „colector” sau „casier”), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influență.

După susținerea și promovarea examenului de către candidații pentru care s-a traficat influența, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliție sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de polițistul examinator ca și „colector” sau „casier”, al cărui rol era de a strânge sumele de bani date ca mită, de a ține o evidență exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat și a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidați.

Instructorii auto se întâlneau cu polițiștii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidați la locuințele celor din urmă sau în locuri și în momente prestabilite.

De asemenea, a rezultat implicarea în schema menționată a unor persoane care nu au calitatea de instructori și acționau ca intermediari între instructorii auto și polițiștii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către polițiști.

Procurorii mai arată că, în discuțiile dintre ei, instructorii auto și lucrătorii de poliție manifestau o preocupare continuă pe timpul desfășurării activității pentru asigurarea confidențialității comunicațiilor și a scopului real al activităților întreprinse, folosind un limbaj codificat.

Astfel, pentru noțiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: „pachet”, „bucată”, „roabă”, „blugi”, „cartofi”, „roată”, iar pentru sumele de bani: „coco”, „iepuroi” (euro).

Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenții pe lângă un polițist examinator se foloseau expresiile: „ne vedem la cafea”, „bem și noi o cafea”, „îți iau un bilet”, „îți rezerv un loc”, iar pentru a stabili o întâlnire în vederea remiterii unei sume de bani: „să-ți las un dosar”, „să-ți aduc o cafea”, „să-ți las un contract”, „ți-am luat medicamente”, „să-ți aduc un bon”, „să-ți aduc o fișă”, „ai un loc rezervat la spălătorie”, „să vin să-ți repar/văd mașina”.

Anchetatorii mai susțin că pentru a transmite că elevul a fost declarat „admis” la proba practică se foloseau: „a fost ok”, „a fost lumină”, „a fost soare”, „s-a rezolvat problema”, „ai ieșit cu plus”.

„Faptul că atât instructorii, cât și lucrătorii de poliție cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum și faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar și fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat și specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupție. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influența instructorilor se remit ulterior polițiștilor desemnați ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 — 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor și al celorlalți intermediari care au acționat pe parcurs”, mai susțin procurorii.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'