Procurorul Corina Paraschivescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a precizat că au fost puse sub învinuire 26 de persoane, între care zece poliţişti, un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), trei reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre, precum şi personal medical.
Învinuiţii care au fost audiaţi în cursul zilei de luni şi-au recunoscut faptele, a mai spus Paraschivescu.
Zeci de percheziţii au avut loc, luni dimineaţă, în Capitală, fiind vizate aproximativ 60 de persoane, printre care poliţişti şi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă şi SMURD, suspectaţi că luau bani de la doi patroni ai unor firme de pompe funebre, au declarat, anterior, surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate au precizat că printre persoanele suspectate sunt şi zece poliţişti de la secţiile 25 şi 22 din Capitală.
Anchetatorii fac percheziţiile într-un dosar de luare de mită şi divulgare de informaţii nedestinate publicităţii. Susele citate au precizat că la acest caz se lucrează de aproximativ un an.
Potrivit informaţiilor obţinute de anchetatori, suspecţii îi anunţau pe reprezentanţii firmelor de pompe funebre când aveau loc decese în urma unor accidente.
La percheziţii au participat ofiţeri de la Serviciul Omoruri şi Direcţia Generală Anticorupţie, acţiunea fiind coordonată de Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, că Ministerul Sănătăţii a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunţate despre accidente de către angajaţi de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşi – Ilfov (SABI), precum şi de către poliţişti, înainte ca decesul să fie declarat.
„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunţate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Managerul SABI, Alis Grasu, a spus, la rândul său, că sprijină ancheta autorităţilor, pentru rezolvarea acestui caz, cu atât mai mult cu cât faptele comise de angajaţi ai instituţiei sunt interzise prin regulamentul intern şi fişele de post.
„Conducerea SABI sprijină ancheta autorităţilor competente ale statului în acest caz. Regulamentul intern şi fişa postului interzic aceste fapte”, a spus Grasu.