DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au pus sechestru asigurător, până la concurența sumei de aproximativ 500 de milioane de lei, pe mai multor bunuri și terenuri, precum și pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice care aparțin mai multor firme puse sub acuzare în dosarul "Murfatlar”, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală.
Alina Costache
03 feb. 2017, 14:32
DOSARUL MURFATLAR. DNA a pus sechestru pe trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice şi pe mai multe terenuri

Sechestrul asigurător a fost pus pe bunuri, terenuri și pe trei fabrici care aparțin firmelor inculpate în cauză, respectiv Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL și General Gas Management SRL, potrivit DNA.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 11 noiembrie 2016, că a pus sub acuzare Murfatlar SA și alte opt firme pentru infracțiuni de evaziune fiscală și conexe evaziunii fiscale în dosarul în care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societățile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivănescu, Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu și Sorin Săvoiu, cu sprijinul a opt șefi din Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, scrie News.ro.

Procurorii au început atunci urmărirea penală și față de firmele Murfatlar România SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL, pentru evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată și în forma tentativei.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezultă că, în perioada 2010-2014, societățile Murfatlar România, Euroavipo și Bartenders Distilleries, cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, societăți deținute, administrate sau controlate, în fapt, de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Anchetatorii spun că activitatea infracțională s-a desfășurat cu sprijinul unor funcționari publici din cadrul autorităților fiscale și vamale. Aceștia fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie le-au îndeplinit în mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele înregistrau operațiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele să nu plătească obligațiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu opțiune de rambursare ca de o creanță pentru ca împotriva lor să nu fie luate măsuri pentru plata obligațiilor fiscale restante, susțin procurorii DNA.

În doi ani din perioada vizată de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi făcut tranzacții fictive cu patru furnizori, de la care au înregistrat facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o sumă uriașă, comparabilă, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care România le-a plătit FMI în 2012-2015 și cu împrumutul contractat de România de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2011.

Murfatlar România a intrat în insolvență în martie 2012, iar Euroavipo în aprilie 2012, la acele momente figurând, aparent, fără obligații restante la bugetul general consolidate, deși în evidențele Administrațiilor Finanțelor Publice erau înregistrate obligații de plată la buget de sute de milioane de lei.

Opt șefi de la Ministerul Finanțelor Publice și ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de producție de alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți au fost autorizate ilegal, iar funcționarii publici vizați în anchetă au permis ca activitatea antrepozitelor să continue, deși societățile aveau lună de lună obligații fiscale restante.

În 17 octombrie 2016, procurorii DNA au reținut trei dintre cei opt șefi de la ANAF și Ministerul Finanțelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tănase și Ioana Toma, iar o zi mai târziu aceștia au fost plasați în arest la domiciliu.

În 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alți cinci șefi din ANAF și Ministerul Finanțelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Direcției legislație în domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepreședinte al ANAF, la data faptelor directorul al Direcției generale de informații fiscale, Ana Jarda, director al Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Direcției generale juridice din MFP, și Monica Negruțiu, director al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri în Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finanțelor Publice.

Mariana Vizoli și Daniel Diaconescu au demisionat în 21 octombrie, după ce au fost puși sub acuzare.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'