Dosarul permiselor: Numărul mare de fapte şi caracterul continuu al lor, la baza arestărilor de la Gorj

Numărul mare de fapte şi caracterul continuu, regulat al săvârşirii lor sunt argumentele care au stat la baza arestării preventive a celor 10 inculpaţi din dosarul eliberării frauduloase de permise auto din Gorj, se precizează în motivarea judecătorilor Tribunalului Bucureşti.
Romania TV
19 nov. 2013, 19:35
Dosarul permiselor: Numărul mare de fapte şi caracterul continuu al lor, la baza arestărilor de la Gorj

În luarea deciziei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au ţinut cont şi de numărul mare al făptaşilor şi de diversitatea infracţiunilor comise, respectiv fals intelectual, uz de fals, precum şi infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul: dare sau luare de mită, abuz în serviciu. Mai mult, magistraţii subliniază şi existenţa modului planificat şi mijloacele de comitere a faptelor, dar şi neînregistrarea în evidenţele contabile a sumelor încasate, reprezentând contravaloarea fişelor.

„Nu este de ignorat nici însemnătatea faptului că în România asemenea gen de activităţi infracţionale au proliferat în toate straturile sociale, într-un mod de neadmis pentru un stat de drept, motiv pentru care ţara noastră este monitorizată constant la nivelul Uniunii Europene”, susţin judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a inculpaţilor din dosar.

Conform documentului citat, în condiţiile în care în ultima perioadă, din cauza conducătorilor auto, a crescut „îngrijorător” numărul de accidente rutiere, inclusiv cele cu victime. Una dintre cauzele acestor accidente este, susţin judecătorii, pe lângă insuficienta pregătire practică a conducătorilor auto, că unii dintre ei obţin prin modalităţi ilicite permisele auto.

De asemenea, un alt motiv invocat de magistraţi constă în prezenţa afecţiunilor oftalmologile, neurologice şi chiar locomotorii ale unor deţinători de permise, ca urmare a lipsei unei consultaţii medicale corespunzătoare, fişele fiind făcute în fals.

În cursul zilei de 11 noiembrie, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj.

Un număr de zece persoane, între care trei medici şi doi administratori ai unor şcoli de şoferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în urma unor decizii luate în 12 noiembrie de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor.

Deciziile Tribunalului Bucureşti nu sunt definitive, ele fiind atacate recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală şi în cazul altor şase persoane.

Cei vizaţi în acest dosar, alături de alte persoane, făceau parte dintr-un grup infracţional constituit într-o „adevărată filieră” pentru obţinerea frauduloasă de permise auto, susţin anchetatorii.

Astfel, instructorul auto îi promitea elevului sau candidatului că îl va ajuta să promoveze proba practică a examenului de conducător auto, în schimbul unei sume de bani. Această ofertă, spun anechtatorii îi era făcută fie unui candidat care deja picase o dată examenului, fie unui candidat care urma să dea examenul.

Ulterior, instructorul auto primea suma de bani, adică sume cuprinse, în general, între 200 şi 300 de euro, de la candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de susţinierea examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoţea pe acesta numele examinatorului prin SMS sau telefonic. Apoi, instructorul auto îl contacta telefonic pe examinator şi îi cerea să se întâlnescă, ori în situaţia în care examinatorul nu era un cunoscut apela la şeful acestuia sau la un alt examinator care la rândul lui urma să intervină pe lângă examinatorul, astfel încât cursantul să obţină permisul auto.

„După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana (n.red. administrator al unei şcoli de şoferi), aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului”, spun anchetatorii.

Mai mult, membrii reţelei le-au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi avize psihologice.

„Acordarea unor astfel de fişe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea şi consecinţe negative, de punerea în pericol a circulaţiei pe drumurile publice în condiţiile în care unii solicitanţi pot suferi de unele afecţiuni, în special cele oftalmologice, dar şi neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecţiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte”, susţin procurorii.

Totodată, cei doi administratori ai unei şcoli de şoferi, Georgiana Stroe şi Gheorghe Frăţilescu, alături de instructorul auto Petre Bogdan induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era prin cumpărarea influenţei instructorilor auto. La rândul lor, ei le promiteau că îşi vor folosi influenţa asupra poliţiştilor examinatori.

În urma percheziţiilor din 11 noiembrie, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.

La acţiunea procurorilor au participat şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), precum şi lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planul lui Stalin, reînviat de Călin Georgescu. Ce este Canalul „Eurasia”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz