Conform actelor de judecată cu propunerea de arestare preventivă a agenților de poliție rutieră Valentin Olteanu și Andrei Pantea, ambii aveau planuri bine definite cu privire la banii obținuți din mite de la șoferi.
În cazul unuia dintre aceștia, banii urmau să devină rate legale pentru o Tesla, de aproximativ 55.000 de euro, iar în cazul celuilalt suport pentru o afacere care se afla deja în pierdere, și anume un salon de înfrumusețare.
În dosar se arată că, potrivit unuia dintre actele depuse, „rezultă că agentul șef de poliție Valentin Olteanu dorește achiziția unui autovehicul electric marca Tesla, având strânsă o sumă de bani de circa 15.000 de euro necesară pentru avans, restul sumei până la achitarea valorii totale de circa 55.000 de euro, urmând a fi împărțită în tranșe lunare pe o perioadă de 60 de luni (5 ani), rata lunară urmând a fi stabilită în jurul sumei de 1000 de euro”.
„În condițiile în care venitul lunar net al unui agent de poliție se situează în jurul sumei de 5500 de lei (circa 1.100 de euro), există suspiciunea rezonabilă că agentul de poliție avea în vedere să achite rata lunară din sumele de bani pe care le-a acumulat sau intenționa să le obțină cu titlu de mită, astfel încât este fără dubiu că activitatea infracțională a inculpaților ar fi continuat în lipsa intervenției organelor de urmărire penală”, se mai arată în dosarul analizat de TB și CAB, potrivit stiripesurse.ro.
Pe de altă parte, agentul Andrei Pantea a investiti sumele de bani într-un salon de înfrumusețare din municipiul Târgoviște, fiind o afacere neprofitabilă pentru care scotea bani din propriul buzunar.
„Inculpatul Andrei Pantea a investit sume mari de bani într-un salon de înfrumusețare din mun. Târgoviște, iar, în continuare, deoarece afacerea nu este profitabilă, plătește din fondurile proprii salariile angajaților și chiria salonului, sume de peste 10.000 de lei lunar pe care nu și le-ar permite din salariul de ofițer de poliție, existând suspiciunea că a investit și investește sumele de bani primite cu titlu de mită”, se arată în dosar.
„Păi io am deschis, măi. E afacerea mea. Că e pe altcineva pe acte, e altă treabă”, ”Bă, uite, măcar sincer mă cam sâcâie salonu’ ăla de l-a deschis nevastă-mea, că nu e pe producție”, ”… am băgat mai mult io bani în aia decât…”, ”păi am adus bani de acasă”, ” am salarii de plătit, am chirii, am (trivial) mea!”, ”Să moară mă-sa dacă mai am bani”, ”Ce-ai mă? Păi am… 3 inși … 28 de mi … 27 de milioane salariu”, ” Și tre’ să le dau bani, că nu stă lumea”, ”Acolo am puțin. Am 1000 de lei chirie. Ce-ai?”, spunea fostul ofițer Andrei Pantea în legătură cu situația negativă a afacerii sale ilegale, ca oficial al MAI.
În dosar se mai arată că, „Fiind obișnuiți cu sume de bani consistente (investigatorii le-au dat 3000, respectiv 2900 de lei), inculpații folosesc un limbaj peiorativ pentru a descrie situațiile în care sumele de bani primite sunt sub nivelul așteptărilor: ”Mamă, ce sărăcie!” (inculpatul Valentin Olteanu) (în condițiile în care au primit la data de 23 martie 2023 cu titlu de mită 100 de lei de la proprietarul unui autoturism parcat neregulamentar pentru a nu fi sancționat”.
Contestația procurorilor DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucutrști prin care instanța a respins propunerea de arestare preventivă a celor doi vinovați care au primit de aproape 40 de ori șpagă de la conducătorii auto au unor șoferi care dețineau mașini de lux a fost respinsă de Curtea de Apel București.
Decizia, care a fost luată joi, este definitivă, iar cei doi foști polițiști vor petrece 30 de zile în arest la domiciliu. Tribunalul București care a stabilit plasarea acestora în arest la domiciliu, după ce au fost prinși de DNA în flagrant pe străzile din Dorobanți/Floreasca, motivează această decizie prin faptul că faptele celor doi nu sunt suficient de grave pentru cea mai dură măsură preventivă.
„Judecătorul de drepturi și libertăți constată că infracțiunile de corupție de a căror comitere sunt acuzați inculpații, prin prisma severității pedepselor, a numărului mare de acte materiale ce se reține a fi fost comise în interval de aprox. o lună, data fiind și calitatea de polițiști a inculpaților, justifică luarea unei măsuri preventive”, notează judecătorul de drepturi și libertăți.