Miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti s-a discutat în procedură de Cameră preliminară cine ar trebui să judece dosarul privind plăţile ilegale din campania electorală din 2009.
„Admite excepţia invocată din oficiu de Judecătorul de Cameră Preliminară. Constată necompetenţa materială a Judecătorului de Cameră Preliminară de la Curtea de Apel Bucureşti. Constată întrerupt cursul justiţiei şi (…) sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării cazului intervenit„, este decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în şedinţă de cameră preliminară.
În aceste condiţii, dosarul va fi retrimis instanţei supreme.
Fostul parlamentar Elena Udrea a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, că acest dosar ar trebui să se întoarcă la DNA şi că acuzaţiile din rechizitoriu nu corespund cu încadrarea juridică, magistraţii neştiind cum să procedeze cu acest dosar.
„Acesta este dosarul în care eu sunt judecată pentru modul în care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania prezidenţială şi referendum din 2009. Mă consider clar nedreptăţită dacă mă refer la situaţia generală. Toată lumea a făcut campanii. Dacă vrem să cercetăm cum se finanţează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. (…) După mine, este aplicabilă legea 334 privind finanţarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situaţie suntem în faţa unei contravenţii, şi nu a unei infrcatiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzaţie penală la adresa mea”, a susţinut Elena Udrea după dezbaterile cu uşile închise de la Curtea de Apel Bucureşti.
Ea a mai susţinut că în orice campanie electorală politicienii se duc la oamenii de afaceri şi le cer bani. „Într-o campanie se cer bani. Acuma…nu i-am cerut eu. O campanie aşa se finanţează. Politicienii se duc la oameni de afaceri şi îi roagă să le finanţeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenţie pe legea 334, nu este infracţiune”, a completat Elena Udrea.
Avocatul Elenei Udrea a arătat că faptele din rechizitoriu nu corespund cu încadrarea juridică şi a solicitat restituirea dosarului la DNA.
În 6 iulie, magistraţii instanţei supreme au decis ca dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009 să fie trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti. „(…) admite excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (…) trimite cauza privind pe inculpaţii Băsescu Ioana, Udrea Elena Gabriela, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Nastasia Gheorghe şi Andronic Dan Cătălin, spre competentă soluţionare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul”, se preciza în decizia ICCJ.
Marţi, instanţa supremă a revocat controlul judiciar pentru Ioana Băsescu, în timp ce în cazul Elenei Udrea această măsură a fost menţinută. De asemenea, instanţa a admis solicitările Elenei Udrea şi Ioanei Băsescu de a pleca din ţară în perioada 20 iulie-10 august, pentru a merge în Grecia şi în Germania, ele invocând motive medicale.
În dosarul privind campania prezidenţială din 2009 sunt acuzaţi Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu, şi Dan Andronic.