Noile prevederi statuează că pe perioada desfăşurării procesului în cameră preliminară, procesul nu este public şi nu au acces decât părţile implicate şi avocaţii acestora, procurorul de caz şi experţi/traducători, potrivit Agepres.
„În baza art.6 din legea nr.255/2013 dispune scoaterea cauzei de pe rol şi trimite dosarul la judecătorul de cameră preliminară cu termen la 26.02.2014. Onorariu avocat oficiu, parţial, în sumă de câte 100 lei, pentru fiecare inculpat, se va avansa din fondul MJ. Se va înainta adresă la parchet pentru comunicarea unui număr necesar de copii certificate ale rechizitorului. Fără cale de atac”, se arată în decizia CAB din 11 februarie.
Decizia a fost luată întrucât în acest dosar nu s-a început judecata, deoarece nu s-a citit încă actul de sesizare a instanţei.
„Obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor ori efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă, dar nu poate fi mai mică de 15 zile de la aceeaşi dată”, potrivit noului Cod de procedură penală.
Instanţa a făcut o adresă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru trimiterea unei copii a rechizitoriului, ce va fi comunicat părţilor şi persoanei vătămate.
Pe 6 noiembrie 2013, magistraţii CAB au respins ca nefondată cererea procurorilor anticorupţie de impunere a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pentru directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, în dosarul privind şantajarea lui Ioan Bendei.
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu au fost trimişi în judecată pe 1 octombrie 2013 în acest dosar.
În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, care este şi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi firmele Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing.
Ei sunt acuzaţi în legătură cu folosirea instituţiilor media (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu şi persoanele juridice Antena TV Group şi Intact Publishing sunt acuzaţi de şantaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu şi SC Antena 3, de complicitate la şantaj, iar fostul şef ANAF în funcţie la data faptelor, Şerban Pop, de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată), ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.