Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a continuat joi audierile de martor în dosarul privind fraudele la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alţi aproximativ 70 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, informează news.ro.
Elena Ştefănescu a arătat, în faţa Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că la referendumul din 2012 a votat în Alexandria (judeţul Teleorman), la secţia de votare nr. 7. „Mi-au fost prezentate două liste, dar doar pe una era semnătură mea. Semnătura de pe a doua listă, unde apărea din nou numele meu, nu-mi aparţinea. Am precizat procurorului că am votat o singură dată„, a arătat femeia.
Corina Chivu le-a spus judecătorilor că a votat la referendum în Bucureşti, deşi locuia la Ciuperceni, iar acolo apărea ca fiind prezentă la vot. „În perioada respective, am venit în Bucureşti să o ajut pe sora mea, care avea un copil mic de crescut. La secţia de poliţie mi-au prezentat o lista de votare din satul Poiana, ocazie cu care am constatat că apărea o semnatură care nu-mi aparţinea. În Bucureşti am votat pe o lista suplimentară„, a spus martora.
Un alt martor, Ionica Miu, a declarat că nu a votat la referendum, dar apărea ca prezentă în secţia de votare din satul Poiana, judeţul Teleorman: „La sediul poliţiei din Ciuperceni mi-a fost prezentată lista permenentă de votare şi apărea numele meu. Nu am votat eu. Nu pot preciza cine mi-a falsificat semnătura. Despre soacra mea, Miu Ioana, ştiu că nici aceasta nu a votat, deşi apărea semnătura ei pe listă. Amândouă am stat acasă în acea zi, am fost în imposibilitate de a merge la vot„.
Costina Andrei, chemată la instanţă tot pentru a da declaraţie în calitate de martor, a arătat că a votat la referendumul din 2012 la Şcoala din comuna Plosca, dar aparţinea de secţia de votare de la Căminul Cultural. „În ziua respectivă, întrucât secţia de votare de la Şcoala Mare era situată în drumul meu spre casă, am apreciat că se impune să-mi exercit dreptul de vot pe lista suplimentară. Ulterior referendumului, am fost la parchet şi am putut constata că pe lista electorală permanentă de la Căminul Cultural era trecut numele meu şi o semnatură care nu-mi aparţinea, lucru pe care l-am adus la cunoştinţa procurorului. Dreptul de vot mi l-am exercitat doar la Şcoala Mare, pe lista suplimentară„, a spus femeia.
Şi martorul Alexandru Robert Savinel, a declarat că a votat la o secţie de la Şcoala Mică din comuna Plosca, pe lista suplimentară, dar că o semnătură, pe care nu o recunoaşte, apare pe lista de la secţia de votare de care aparţine: „La parchetul din Roşiorii de Vede mi-a fost prezentata lista electorală permanentă a secţiei de votare de care eu aparţineam. Pe acea listă am văzut indicat numele meu, dar semnătura nu-mi aparţinea. Nu ştiu cine a făcut semnătura mea„.
Alexandra Gavanescu a arătat că nu a votat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi nu a solicitat urna mobilă de votare: „La secţia de poliţie le-am spus că eu nu am votat, le-am arătat şi cartea de identitate, nu era nicio ştampilă pe ea. Mi-au arătat o listă electorală pe care era numele meu şi o semnătură, dar le-am spus că semnătura nu-mi aparţine şi că nu ştiu cine a făcut-o„.
Martorul Nicu Balauru a arătat şi el în faţa instanţei că nu a votat în 2012 la referendum: „La solicitarea instanţei, am dat cartea de identitate instanţei, unde apare ştampila «Votat». Menţionez că la acea vreme nu am dat cartea de identitate altei persoane, nici nu mi-am pierdut cartea de identitate, dar nici nu pot da o explicaţie plauzibilă de ce ştampila de vot apare pe cartea mea de identitate”, a spus Balauru. „Precizez încă o dată că este reală susţinerea mea, în sensul că nu mi-am exercitat dreptul la vot. Nu pot da nicio explicaţie a faptului că autocolantul demonstrează că aş fi fost prezent la vot„.
Teodora Dobre a arătat că nu a votat la referendumul din 2012, deşi a aşteptat să vină la locuinţa sa persoane cu urna mobile: „Nimeni nu s-a prezentat la domiciliul meu„. Numele femeii apare însă pe o listă de votare suplimentară la Ţigăneşti.
A urmat la declaraţie Ileana Droc, tot martor în dosar, care a arătat că nu a votat la referendum, dar la Poliţia din Bragadiru i s-a prezentat lista electorală permanentă de la secţia de votare de care aparţinea, iar in dreptul numelui său era o semnătură care nu-i aparţinea: „Nu ştiu cine a semnat în locul meu, nu am dat cartea de identitate altei persoane pentru a vota în locul meu„.
Marius Adrian Bazavan a declarat că nu a votat la referendumul din 2012 pentru că atunci nu era acasă, fiind plecat Călimăneşti (judeţul Vâlcea): „Nici aici nu am votat. Ulterior referendumului, la sediul Poliţiei din Bragadiru mi s-a arătat o listă pe care mi-am văzut numele şi o semnătură care nu-mi aparţinea. Nu ştiu cine a făcut acea semnătura, nu am dat cartea mea de identitate unei alte persoane pentru a exercita în numele meu dreptul la vot„.