Gheorghe Paltin Sturdza, reţinut în dosarul retrocedărilor, va fi prezentat joi de procurorii anticorupţie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
Gheorghe Paltin Sturdza este acuzat de procurorii DNA Braşov de constituire de grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier. Anchetatorii susţin că Paltin Gheroghe Sturdza a obţinut ilegal peste 40.000 de hectare de pădure, ajutat de doi judecatori acuzaţi în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi păduri.
În acelaşi dosar, a fost reţinut joi şi Andrei Hrebenciuc. Fiul lui Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență şi spălare de bani. De asemenea, procurorii DNA au început urmărirea penală a avocaţilor Nicolae Mergeai şi Adrian Victor Prodan, şi a Elisabetei Carmen Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL.
Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, prin intermediul inculpatului Adam Ioan, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras și Uță Gabriel ca, printr-o analiză și interpretare părtinitoare a probelor, să denatureze starea de fapt și să pronunțe o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea sa, în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, creând astfel un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).
Imediat după ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, împreună cu Adam Ioan, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe a constituit și coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței, cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.
După ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reuși punerea în aplicare a acesteia, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan le-au promis lui Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.