Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, astăzi, trimiterea înapoi la parchet a Dosarului Revoluției. În acest dosar erau inculpați Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de crime împotriva umanității, iar decizia este definitivă.
”În majoritate, constată că procurorul nu a respectat obligaţia procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunţată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2”, se arată în minuta ICCJ.
ICCJ a explicat motivul pentru care a luat această decizie.
„ICCJ a explicat de ce a fost luată această decizie. ”În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecăţii”, a precizat sursa citată.
Un judecător a avut, totuși, o opinie separată în dosar.
A existat şi o opinie separată în acest dosar. ”Cu opinia separată a doamnei judecător Elena Barbu, în sensul constatării, în temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedură penală, a legalităţii sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi în sensul dispunerii începerii judecăţii de către Curtea de Apel Bucureşti”, se mai precizează în minuta instanței.
Fostul președinte, Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de crime împotriva umanității în acest dosar. De altfel, mai este trimis în judecată și Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare.
Iliescu este acuzat că a indus în eroare populația în intervalul 22-30 decembrie 1989, prin intermediul cadrelor militare, ceea ce a generat o psihoză generalizată.
Procurorii militari spun că : „Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989, au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”.