Dosarul Revoluţiei ar putea fi redeschis. Procurorul general: Nu s-au făcut autopsii, nu a fost recuperată muniţia

Dosarul Revoluţiei ar putea fi redeschis. Mii de oameni aşteaptă cu sufletul la gură decizia magistraţiilor de la Curtea Supremă. Deşi dosarul a fost clasat de către procurorii militari, iată că toate atrocităţile care s-au întâmplat în decembrie 1989 ar putea ieşi la iveală. Înalta Curte nu a luat încă o decizie în ceea ce priveşte redeschiderea Dosarului Revoluţiei, însă a dat un nou termen - 23 mai. Până atunci, instanţa urmează să citeze suspecţii în acest dosar, intimaţii, precum şi părţile vătămate. Şocant este faptul că magistraţii au citat inculpaţi care nu mai trăiesc.
Filip Stan
25 apr. 2016, 07:36
Dosarul Revoluţiei ar putea fi redeschis. Procurorul general: Nu s-au făcut autopsii, nu a fost recuperată muniţia

Dosarul Revoluţiei ar putea fi redeschis chiar dacă în urmă cu 6 luni procurorii militari au decis clasarea lui.

Procurorul General al României, Bogdan Licu, a dispus redeschiderea dosarului pentru că ancheta nu a fost făcută conform normelor de la CEDO, nu s-au verificat toate informaţiile, probele, nici ceea ce a apărut după Revoluţie. Potrivit România TV, de asemenea, procurorul general spune că nu s-au făcut autopsii, nu a fost recuperată muniţia şi nu au fost indentificate armele cu care s-a tras, În plus, Licu spune că o să fie verificată şi ancheta făcută de procurorii militari.

Astăzi, 25 aprilie, trebuia să se decide dacă Dosarul Revoluţie va fi redeschis. Totul depinde de decizia dată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe holul Înaltei Curţi, mai mulţi părinţi ai tinerilor ucişi în decembrie 89 au aşteaptat, cu emoţie, o decizie a instanţei, care a întârziat să fie luată. După ore de așteptare, vestea amânării a picat ca un trăznet peste cei care și-au pierdut persoane dragi.

Dacă inițial procurorii militari au clasat acest dosar, procurorul general, Bogdan Licu a dispus redeschiderea lui pentru că, spune acestea, probele nu au fost instrumentate corect și în anchetă s-au făcut greșeli. Acum însă, judecătorii vor să vorbească cu toți cei implicați și au citat chiar și persoane care sunt moarte.

De la amânarea din 11 aprilie şi până acum, Curtea Europeană a drepturilor omului a condamnat din nou statul român pentru că nu au făcut investigaţii eficiente în dosarul Revoluţiei.

Cei care și-au pierdut copii, mai speră că o să se facă dreptate. Părţile vătămate, care sunt în jur de 7.000, urmează să fie citate prin mica publicitate din două ziare de circulaţie naţională.

Citeşte: Augustin Lazăr, despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei: Nu există dosar să nu se poată soluţiona

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări și reținerea a 924 de persoane.

Ulterior, aproximativ 150 de revoluționari au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție plângeri împotriva deciziei procurorilor. Un proces separat a deschis și Asociația 21 Decembrie.

În plângerea depusă în instanță, Asociația 21 Decembrie arată că CEDO a pronunțat mai multe hotărâri în legătură cu dosarul Revoluției, prin care a reținut încălcarea art. 2 din Convenție, constatându-se lipsa unei anchete efective care să corespundă exigențelor jurisprudenței CEDO.

De asemenea, CEDO a reținut: „Curtea consideră, cu toate acestea, că miza politică și socială invocată de către Guvern nu ar putea justifica singură nici durata anchetei, nici modul în care aceasta a fost condusă o perioadă prea lungă de timp, fără ca cei interesați și publicul să fie informați de progresele făcute. Dimpotrivă, importanța sa pentru societatea românească, care constă în dreptul numeroaselor victime de a ști ce s-a întâmplat, ceea ce implică dreptul la o anchetă judiciară efectivă și eventual drept la reparație, ar fi trebuit să incite autoritățile naționale să se ocupe de dosar imediat și fără întârzieri inutile pentru a preveni orice aspect cum că anumite acte se bucură de impunitate”.

Parchetul Militar a dispus clasarea dosarului sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, respectiv infracțiuni contra umanității, reținându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

Totodată, s-a dispus clasarea sub aspectul infracțiunii de omor, tentativă de omor și instigare la infracțiunea de omor, reținându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale sau existența autorității de lucru judecat, dar și faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

Citeşte: România, condamnată la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Vezi ce despăgubiri trebuie să plătească

Tot în dosarul Revoluției, procurorii au dispus: clasarea sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, reținându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe și instigare la infracțiunea de lovire sau alte violențe, reținându-se, după caz, că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, respectiv că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale; clasarea sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală și instigare la infracțiunea de vătămare corporală, reținându-se că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

În plus, procurorii au decis clasarea dosarului sub aspectul infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și instigare la infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, reținându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale sau existența autorității de lucru judecat, dar și existența unei cauze de neimputabilitate, respectiv eroarea; clasarea sub aspectul infracțiunii de furt și distrugere, reținându-se împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale; clasarea sub aspectul infracțiunii de ultraj, reținându-se împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale; clasare sub aspectul infracțiunii de purtare abuzivă și instigare la infracțiunea de purtare abuzivă, reținându-se că a intervenit amnistia.

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce au făcut 4 români la un restaurant din Thassos: “Să le fie rușine”
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să se conformeze: Directivele sunt obligatorii
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Vouchere de 18.000 de lei. ASTĂZI S-A FĂCUT PRIMA PLATĂ!
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Aplicațiile Facebook și TikTok, interzise în timpul programului. Motivul din spatele deciziei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Mașinile sunt INTERZISE! Restricțiile se aplică începând cu 16 august, ora 18:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
OMS declara mpox urgenta de sanatate publica de interes international
MediaFlux
Se dă și A DOUA MĂRIRE a pensiei. ANUNȚUL șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...