UPDATE: Fostul președinte moldovean Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore în cadrul unui dosar penal deschis în baza a patru articole din Codul Penal, inclusiv trădare, a declarat marți dimineață Marianna Körpek, o purtătoare de cuvânt a Parchetului General.
„Activitățile de investigație continuă. Au fost efectuate percheziții în casă și în unele spații aparținând lui Dodon. A fost reținut pentru 72 de ore”, a declarat Körpek.
UPDATE: Presa din Republica Moldova susține că perchezițiile au loc și la casa părintească a lui Igor Dodon din satul Sadova (raionul Călărași), dar și la casa de vacanţă din Sadova care ar aparține familiei lui Dodon. Totodată, acțiunile de urmărire penală sunt demarate la cel puțin două apartamente care i-ar aparține lui Igor Dodon, dar care ar fi înregistrate pe numele cumnatului său, a finului socialistului, fost ofițer al SPPS, Lilian Filipov.
Mai multe pecheziţii au loc marţi dimineaţă la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, dar şi la sediul unei asociaţii conduse de acesta, într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor, relatează Deschide.md.
Procuratura Generală de la Chişinău a confirmat desfăşurarea, de către procurorii anticorupţie, în comun cu ofiţerii SIS şi CNA, a unor percheziţii la domiciliului fostului preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon.
Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul PG, Mariana Cherpec, perchezitii au loc inclusiv la alte locaţii, imobile deţinute prin persoane interpuse, „în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.1812 ( acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală), art.337( trădare de Patrie) şi art.3302 (îmbogăţire ilicită)”, relatează sursa citată.
Percheziţiile au loc şi la sediul asociaţiei „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei preşedinte este Igor Dodon, iar co-fondator este organizaţia „Delovaia Rossia”, care îi are printre lideri pe Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika, precizează Deschide.md.
Liz Truss: Republica Moldova ar trebui „echipată conform standardelor NATO”
Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss, scrie BBC.
Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.
Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare”. Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei. Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.
Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.
Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi „alte state vulnerabile precum Moldova”.
„Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. „Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri”, a precizat ea.