UPDATE: Olguţa Vasilescu a reacţionat pe o pagină de socializare şi a spus că dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de un inspector de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Dolj. Vasilescu a precizat că acest dosar „se poate soluţiona maxim cu o amendă”, fiind doar „o furtună într-un pahar cu apă”.
„Concret: un inspector ISC Dolj a depus o plângere penală că pe un bulevard s-a lucrat fără autorizaţie de construcţie. Autorizaţia a existat până la încheierea contractului de finanţare şi nici nu s-ar fi putut demara lucrări de construcţie în lipsa ei, pentru că nu s-ar fi putut elibera fondurile europene altfel. De altfel, alţi inspectori ISC au semnat la toate fazele determinante, mai puţin ultimul care a semnat o plângere la Parchet. S-a lucrat după un proiect tehnic licitat înainte să fiu eu primar, constructorul executând exact lucrările licitate. Nimic altceva! Furtună într-un pahar cu apă, un dosar care se poate soluţiona maxim cu o amendă. Eu zic că nici pe aceea nu o va lua cineva din primăria Craiova…”, a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.
Procurorii craioveni au declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) dosarul penal în care anchetau circumstanțele în care firma Tel Drum a executat lucrări fără autorizație pe strada Râului din Craiova, în cadrul unui proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro.
Magistrații spun că „persoana care face obiectul dosarului“, Lia Olguța Vasilescu, a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General.
Parchetul General a precizat pentru GdS că la această oră se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică. Trebuie spus că, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 96/1996, urmărirea penală și trimiterea în judecată a senatorilor și deputaților se poate face numai de către Parchetul General. Mai departe, competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum precizează Codul de procedură penală (art. 29, alin.1, lit. a-b).
Strada Râului, crăpată înainte de recepție
Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul.
La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA (societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea).
La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.
Citeşte continuarea AICI.