Razboiul politic intre PSD si PNL este in plina desfasurare dupa ruperea USL. In unele judete mai mici liberalii si PSD-istii fac inca aliante locale si impart banii primariilor si consiliile judetene. In marile orase ale Romaniei insa, interesele de sute de milioane de euro duc la razboi pe fata. La Iasi, cele doua partide mari din USL se bazeaza pe baronii locali Gheorghe Nichita, primarul PSD al orasului, si pe Cristian Adomnitei, liberalul sef al Consiliului Judetean. Nichita a declarat recent ca Adomnitei nu merita sa ajuga presedintele CJ Iasi si ca PSD-isti au facut un compromis fiind de acord ca acesta sa ocupe functia. Razboiul este doar la inceput. Adomnitei se afla intr-o situatie politica foarte complicata, deoarece nu controleaza majoritatea consilierilor judeteni. PSD-isti si consilierii portocalii controlati la randul lor de PSD-isti, detin majoritatea voturilor. Razboiul dintre PNL si PSD Iasi are ca miza proiectele de infrastructura din judet: modernizarea aeroportului, realizarea sistemului integrat de deseuri si a gropilor de gunoi dar si cheltuirea banilor europeni. In acest razboi, liberalul Adomnitei pare ca va iesi victima sigura, dupa ce PSD-isti au descoperit o serie de afaceri ciudate facute la consiliul judetean.
Potrivit surselor de presa, Adomnitei este verificat de agentia nationala de integritate pentru posibile conflicte de interese. In vara anului trecut, seful CJ Iasi, Adomnitei a anuntat ca doreste sa faca o licitatie pentru servicii de consultanta in valoare de maximum 25 de milioane de euro. Banii ar fi trebuit sa fie platiti unei companii care sa realizeze proiectele europene ale judetului – proiectele aveau valoarea estimata de circa 365 de milioane de euro. Dupa un scandal public si dupa ce PSD-isti l-au luat la intrebari, Adomnitei a blocat licitatia cu cantec. Afacerile cu consultanta sunt la mare cautare la Iasi, la randul lui, primarul Gheorghe Nichita este si el verificat de procurorii anticoruptie in cateva licitatii atribuite pentru diverse proiecte de infrastructura. La Consiliul Judetean Iasi, in octombrie 2012 s-a atribuit un contract de proiectare si de elaborare a unui studiu de fezabilitate in proiectul european Transagropolis, care avea ca scop sprijinirea producatorilor agricoli din judet. Contractul a fost castigat de un anume Cristian Nenov, care este tocmai partenerul de afaceri al presedintelui CJ Adomnitei. Nenov a incasat doar 35 de mii de euro dar miza reala a afacerii erau contractele de lucrari in valoare de peste 4 milioane de euro. Adomnitei ne-a declarat ca nu stia ca prietenul si asociatul sau Nenov a castigat licitatia decat in momentul in care trebuia sa semneze contractul. Si ca in locul sau a semnat un vicepresedinte al institutiei. La prima vedere totul pare a fi o coincidenta nefericita. Adomnitei si Nenov sunt parteneri vechi de afaceri in cadrul companiei Nord Design SRL. Si Adomnitei, pe vremea in care nu era parlamentar dar si dupa anul 2004, prin intermediul firmelor sale, a facut afaceri tot in domeniul consultantei in constructii, studii de fezabilitate si proiectare. Tot Adomnitei sustine ca firma sa si a lui Nenov nu are activitate de foarte mult timp dar nu a stiut sa explice de ce nu a inchis firma care oricum nu producea nimic. Coincidentele licitatiilor politice de la Consiliul judetean Iasi merg mai departe: in iulie 2013 consiliul judetean a atribuit un contract pentru realizarea unei expertize tehnice la o lucrare de constructii, pentru un liceu din Targu Frumos. Firma castigatoare apartine familiei deputatului PNL Mugur Cozmanciuc, SC Eastern Publishing, a carui domeniu de activitate era tiparirea ziarelor. Acest Cozmanciuc este protejatul fostului baron al Moldovei, Relu Fenechiu. Interesant este ca Mugur Cozmanciuc a mai facut afaceri cu institutii publice de la Iasi, tot prin aceasta firma, un exemplu fiind compania de salubritate a orasului. Pentru acest contract, Cozmanciuc a trebuit sa-si dea demisia din functia de consilier local.
Povestea de la Iasi este doar inceputul unui lung sir de scandaluri publice de coruptie in care vor intra PNL si PSD. Ca si in cazul unui divort, cei doi fosti parteneri ai USL vor scoate la lumina mizeriile facute timp de 2 ani cat au fost la guvernare: cine a furat, unde si cum. Vor iesi la iveala si documente incendiare. Asta pentru ca, de cele mai multe ori, afacerile s-au facut in grup. Ca si in cazul crimelor, nu exista hotii (scenarii) perfecte