Politica inseamna bani, foarte multi bani, obtinuti de obicei din coruptie si afaceri cu statul. La televizor politicienii ne vorbesc de principii si programe politice. Presedintele PNL Crin Antonescu spunea recent foarte afectat ca “se poate face politica in Romania cu burta goala” dar totusi Crin nu a fost de acord ca PNL sa rupa aliantele politice din judete, facute cu PSD. Cum ar veni, PNL se afla acum in opozitie la Bucuresti dar la putere in provincie. Nici in Opozitie lucrurile nu stau diferit. De exemplu, zilele trecute, profesorul Adrian Papahagi, cel mai vocal lider al partidului Miscarea Populara, si-a dat demisia din partid. Motivul: Miscarea Populara l-a racolat pe deputatul PNL de Giurgiu, Marin Anton. La prima vedere n-ar fi ceva senzational: traseismul politic este o regula de aur in Parlament. Acest Marin Anton este insa un personaj cu adevarat fascinant, a fost implicat de-a lungul timpului in tot felul de combinatii si jocuri economice cu mize de sute de milioane de euro, alaturi de interlopi si afaceristi ai mafiei rusesti. Papahagi a cerut un lucru simplu: ca Marin Anton sa nu fie primit in Miscarea Populara. Evident, nu l-a bagat nimeni in seama, iar omul, de suparare, si-a dat demisia. Diferenta dintre Papahagi si Marin Anton este una substantiala: Papagahi este un intelectual sarac si cinstit, de la Cluj, Marin Anton este un traseist politic, milionar in euro. Asadar, traseistii si milionarii castiga inevitabil in fata intelectualilor. Pentru ca politica, asa cum spuneam, inseamna in primul rand bani. Foarte multi bani.
Haideti sa-i vedem CV-ul noului lider al Partidului Miscarea Populara. Acest Marin Anton apare pe scena publica in anul 2000. Anton era partener de afaceri cu Teodor Stolojan, presedintele de atunci al PNL si fost prim ministru. Anton ajunge astfel deputat PNL de Ilfov. Stolojan si Anton s-au cunoscut in cadrul companiei Tofan Grup detinuta de controversatul afacerist Gelu Tofan, apropiat al liberalilor. Dupa ce a intrat in politica liberalul Marin Anton apare in mod surprinzator intr-o afacere cu petrol la Onesti alaturi de afaceristi apropiati de PSD. Prin firma V&V Trading Company, Anton preia administrarea rafinariei Rafo din Onesti. Compania a apartinut initial PSD-istului Corneliu Iacobov, apropiatul lui Viorel Hrebenciuc, eminenta cenusie a PSD. Vanat de procurori, Iacubov vinde compania afaceristului penal Marian Iancu de la Timisoara, arestat si el pentru evaziune fiscala si spalare de bani in celebrul “dosar RAFO”- dosarul despre care Basescu spunea ca este tunul cel mai mare al guvernarii Nastase. Marin Anton devenise administratorul rafinariei si consilierul lui Iancu. In mod surprinzator, el scapa de dosarele penale de la RAFO. Apoi, in 2006, rafinaria a fost vanduta unor rusi controlati de oligarhul Mihail Cernoi si de avocatul bulgar Todor Batkov, cunoscut la Sofia pentru legaturile sale cu mafia ruseasca. Odata cu venirea la putere a Aliantei DA, Marin Anton ajunge, surprinzator, secretar de stat in ministerul Transporturilor si apoi in ministerul Mediului, sustinut de partidul portocaliu. Protectorul sau, Teodor Stolojan, ajunsese deja consilier prezidential la Palatul Cotroceni. Cert este ca, in afacerea RAFO, statul roman a fost pagubit cu cateva sute de milioane de euro. Ambasada americana de la Bucuresti a atras atentia ca afacerea RAFO este de fapt o mare spalare de bani a mafiei rusesti. Anii au trecut si peste scandalul RAFO s-a asternut linistea. In 2012, Marin Anton a tradat PDL si a fugit la PNL pentru a deveni deputat de Giurgiu. Acum a fugit si din PNL pentru a deveni popular. In toti acesti ultimi ani, traseistul Anton a strans o avere de zeci de milioane de euro. Anton face afaceri in agricultura in judetul Giurgiu, Buzau si Ilfov, unde detine, atentie, peste 250 de hectare de teren agricol dar si intravilan. Marin Anton a declarat ca detine 3 apartamente de lux, 2 vile si 2 case de vacanta. La capitolul bani, actualul deputat a declarat ca detine actiunii de zeci de mii de euro, ca a data imprumut alte sute de mii de euro si ca detine bijuterii de alte sute de mii de euro.
Vazand toate acestea ne intrebam, pe buna dreptate, daca vom avea sanse sa scapam de aceasta oliharghie politica ce controleaza romania de 20 de ani. Pentru ca azi sunt optimist, va spun ca da: vom scapa, numai ca noi nu vom mai apuca acele zile….