Se intampla lucruri ciudate in acest an: Opozitia si Puterea se cearta la televizor dar fac afaceri impreuna. Dosarul de azi merge la Cluj-Napoca, acolo unde primarul Emil Boc, lider al PDL sau al Miscarii Populare – nu se stie exact unde – a atribuit un contract de 30 de milioane de euro unei firme apropiate de PSD si de UNPR, partidul vicepremierului Gabi Oprea. De ce vrea Boc sa dea bani firmelor apropiate Puterii PSD este un mister. Un mister insa usor de descifrat dupa cum vom vedea. In paranteza fie spus, marea problema a politicienilor in aceste zile este de unde vor face rost de bani pentru campaniile electorale. Anul acesta se vor cheltui in alegeri cateva sute de milioane de euro. Evident, acesti bani vor fi dati partidelor de firmele care fac afaceri cu statul, cu ministerele, cu primariile si consiliile judetene. Asadar, banii sunt furati din buzunarul nostru al tuturor si cheltuiti in folosul politicienilor. La Cluj- Napoca situatia este de-a dreptul halucinanta. Primaria condusa de fostul premier portocaliu Boc a atribuit serviciile de salubrizare si deszapezire companiei bucurestene Supercom SA.
Contractul, in valoare de circa 30 de milioane de euro, se intinde pe 8 ani. Compania Supercom SA este controlata insa de fostul senator PSD, Ilie Ciuclea, care detine acum functia de vicepresedinte al UNPR, partid aflat in alianta de guvernare. Acest Ciuclea are relatii de afaceri si prietenie tocmai cu oamenii sistemului ticalosit din vremea guvernarii Nastase, asa cum bine ne spunea chiar presedintele Traian Basescu. Daca ne aducem aminte in timpul campaniei electorale din 2004, Basescu a declarat ca Adrian Nastase conduce o mafie personala, din care fac parte Gabriel Oprea, actualul vicepremier, si Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului. Din mafia personala a lui Nastase faceau parte si celebrii oamenii de afaceri Dorin Cocos, Alexandru Bittner si Adrian Petrache. Intamplarea face ca, dupa alegerile din 2004 o parte din “mafia personala” a lui Nastase sa fie preluata chiar de noul presedinte Traian Basescu. O piesa importanta din camarila presedintelui Basescu, dar si a premierului Nastase, a fost Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Ei bine, Dorin Cocos era partenerul de afaceri al acestui afacerist Ilie Ciuclea. Celui care acum Emil Boc ii da un contract de 30 de milioane de euro. Dorin Cocos si Ciuclea au fost asociati in compania Piete Grup SA din Bucuresti, alaturi de alti afaceristi dubiosi din guvernarea Nastase. Acestia se ocupau in special de combinatii imobiliare. In 2004, pentru serviciile facute PSDului, patronul companiei de salubritate Supercom a primit functia de senator de Bucuresti. Dupa 2009 insa, PSD-istul Ciuclea a trecut in barca presedintelui Basescu, unde deja se instalase si prietenul sau Dorin Cocos. Pentru ca toate contractele de salubrizare din Romania miros a interese politice, acest Ciuclea a castigat licitatia de salubrizare din sectorul 2 Bucuresti dar si serviciile de ridicare a masinilor parcate ilegal. Primar la sectorul 2 este chiar seful de partid al lui Ciuclea, generalul Neculai Ontanu, secretarul general al UNPR. De remarcat ca, desi “traseistii” de la UNPR se afla la putere alaturi de Ponta, sefii acestui partid au in continuare relatii bune cu oamenii lui Traian Basescu. La fel si Emil Boc, desi este inca membru PDL, el se afla de fapt sufleteste alaturi de Elena Udrea in Miscarea Populara. Cercul se inchide in mod natural pentru ca in politica nu exista coincidente.
Revenind la licitatia castigata la Cluj de compania UNPR-ista Supercom, trebuie remarcat ca exista indicii serioase de frauda in aceasta procedura. Emil Boc a declarat ca asteapta procurorii sa verifice licitatia. Documentele arata ca societatea Supercom nu avea cifra de afaceri necesara, impusa prin caietul de licitatie, pentru a castiga contractul de la Cluj. Un alt element interesant este ca seful comisiei de licitatie, pe nume Virgil Porutiu, directorul tehnic al Primariei Cluj- Napoca, este baiatul de suflet al fostului primar al Clujului Sorin Apostu, arestat pentru coruptie. Acest Porutiu nu este strain de combinatiile pe care Apostu le facea la primarie. Cazul de la Cluj demonstreaza ceea ce spuneam de multe ori: in Romania nu exista in mod real partide politice. Exista interese economice si afaceristi care finanteaza politicieni. Ei ajung la putere si le impart apoi afaceristilor banii publici. Cam simplu, dar asa sta situatia in democratia noastra originala…