Noi romanii ne-am obisnuit cu scandalurile politice de pe malul Dambovitei. Credem, in inocenta noastra, ca toata lumea se invarte in jurul lui Basescu, Ponta, Udrea sau Antonescu. In realitate, Romania este o tara mica, cu politicieni si mai mici si cu cea mai slaba economie din Uniunea Europeana dar si cu mari probleme de securitate, chiar daca toata lumea ne da asigurari ca suntem protejati in fata Rusiei. Asa se spunea si despre Ucraina acum cativa ani, ca va intra in Uniunea European si NATO, si va fi protejata. Vedem insa ce se intampla la Kiev. Acum ca s-au incheiat alegerile europarlamentare, trebuie sa vedem, in mod real, ce are de castigat Romania de pe urma Uniunii Europene si ce jocuri politice se fac la Bruxelles. O sa va prezint o serie de informatii nu tocmai bune pentru noi. Astfel, in aceste momente, se decide cine va conduce Europa pentru urmatorii 4 ani: fie partidul socialist european, din care face parte PSD-ul lui Victor Ponta, fie partidul popular european, din care face parte PDL-ul si in care se va integra probabil si PNL-ul lui Crin Antonescu. Daca popularii cancelarului german Angela Merkel vor conduce Europa, asta va influenta cu siguranta ce se va intampla la alegerile prezidentiale din noiembrie. Pana atunci insa, Romania trebuia sa joace o carte extrem de importanta: cine va fi comisarul Romaniei la Bruxelles? adica ministrul Romaniei in Comisia Europeana, in Guvernul cel mare al Europei.
In acest moment, Romania detine portofoliul de comisar pe agricultura al Uniunii. L-am avut, timp de 4 ani, pe Dacian Ciolos in functia de ministru al Agriculturii din Europa. Nu putem spune insa, ca noi ca romani, am avut ceva de castigat din acest lucru. Norocul a facut ca in ultimii ani sa avem o productie agricola buna, chiar foarte buna, dar asta datorita conditiilor meteo, mai mult decat ajutorului venit de la comisariatul pentru agricultura. De fapt, Dacian Ciolos, pentru cei care cunosc dedesubturile politicii europene, nu a fost, in mod real, comisiarul Romaniei pe agricultura. Numirea lui Ciolos a fost de fapt rezultatul negocierii dintre Franta, adica dintre fostul presedinte Nicolas Sarkozy si Romania- adica Traian Basescu. Franta ocupase inainte functia de comisar pe agricultura si nu mai putea detine acelasi portofoliu inca un mandat. Asa sunt regulile europene. Astfel ca Romania l-a propus, in numele Frantei de fapt, pe Dacian Ciolos. Franta s-a ocupa ca Ciloas sa fie votat comisar. Ce se intampla acum insa? Ce portofoliu va putea primi Romania in Comisia Europeana? Negocierile arata ca Romania va fi folosita inca o data in jocul negocierilor dintre statele puternice ale Europei. Romania nu poate depasi statutul de tara minora.
Astfel, Germania va trebui sa renunte la importantul portofoliu al Energiei, detinut acum de un politician pe nume Gunther Ottinger. Insa, Germania vrea control pe Energie. Aici vor intra in joc Austria si Romania, tarile in care interesele germane in energie sunt imense. Informatiile noastre arata ca viitorul comisar european pe energie va fi romanul Razvan Nicolescu, actualul ministu al Energiei din cabinetul lui Victor Ponta. Numirea lui Nicolescu in Guvern, de acum cateva luni, a fost cea mai mare surpriza din guvernul Ponta 3. Asta, pentru ca acest Nicolescu este, atentie foarte mare, este fostul lider al organizatiei studentesti a Partidului Democrat Liberal. Exact, acest Nicolescu este la baza portocaliu si a fost promovat in politica mare si in functii de ex- ministrul Economiei, Adriean Videanu. Asadar, de ce tanarul Nicolescu, care fusese promovat in guvernarea PDL ca si reprezentant al Romaniei la Bruxelles, a ajuns ministru Energiei in guvernarea PSD ? Pentru ca Nicolescu a mai ocupat o functie cheie, cea de director in cadrul cele mai importante companii private din Romania, OMV Petrom. Compania austriaca OMV are interese imense in Romania si la nivel european. Asadar, romanul Nicolescu se califica pentru functia de comisar european pe energie “din partea” Austriei, a companiei OMV, si cu binecuvantarea Germaniei. Romania este doar folosita in acest joc politic, exact ca si acum 4 ani, cand ne-am bucurat ca avem comisar europen la agricultura, pe domnul Ciolos. De fapt, comisarul era al Frantei. Una peste alta, concluzia este amara: o tara cu politicieni slabi este negociata si vanduta ca la piata in Europa. Si peste tot in lume…