Una din cele mai profitabile functii politice este aceea de deputat al minoritatilor in Parlament. Romania se afla printre putinele tari din Europa, unde minoritatile nationale, indiferent de numarul lor sau de cati membri are fiecare in parte, au garantat prin lege un loc de deputat. Astfel, avem in parlament deputati din partea comunitatii italiene, din partea comunitatii albaneze, a croatilor sau a grecilor, in total 17 parlamentari reprezentanti ai minoritatilor recunoscute in Romania.
Tara noastra are cea mai avantajoasa lege din Uniunea Europeana pentru aceste minoritati nationale. In plus, tot prin lege, fiecare minoritate este obligata sa aiba o asociatie reprezentativa. Aceasta asociatie participa la alegeri si desemneaza candidatul care va si obtine functia de deputat. Astfel ca, de 20 de ani, aceleasi personaje ajung inevitabil deputati pe lista rezervata minoritatilor. Intotdeauna, minoritatile sustin din parlament Guvernul si partidele aflate la putere. Deputatii minoritari sunt singurii care au fost tot timpul la putere, in Romania ultimilor 15 ani. La mijloc in acesta poveste a deputatilor minoritari sunt insa si foarte multi bani. Fiecare asociatie reprezentativa a unei minoritati nationale primeste, pe langa o functie de deputat, si o suma anuala de peste 1 milion de euro, bani de la Guvern, plus alte fonduri si avantaje. Va imaginati ce se intampla cu acesti bani cand, de exemplu, minoritatea nationala incape pe mana unor snapani! Acesti bani de la Guvern sunt gestionati de sefii asociatilor, care sunt de obicei si deputati ai minoritatilor. Astazi, am sa va prezint dosarul comunitatii ucrainene din Romania, un dosar politic romanesc suta la suta, plin de acuzatii penale si ilegalitati. Interesant este ca toti sefii comunitatii ucrainene din Romania din ultimii 24 de ani au fost condamati la inchisoare.
Primul sef al ucrainenilor, Stefan Tcaciuc, fost deputat si el, a fost condamnat in 2001 pentru fals. Tcaciuc a avut insa noroc si a fost gratiat de presedintele Iliescu. Urmatorul sef al uniunii a fost Dumitru Morhan. In 2013, acest Morhan a patit-o si el, mult mai grav decat predecesorul sau. Morhan a fost condamnat la 6 ani de inchisoare, pentru inselaciune. Acesta incasa bani de la firme pentru diverse materiale de constructii, pe care nu le mai livra niciodata. In final, Morhan a fost indepartat de la conducerea asociatiei in favoarea lui Stefan Buciuta, care a devenit, evident, noul deputat al comunitatii ucrainenilor. Ei si, ca un blestem care nu poate fi dezlegat, zilele trecute acest Buciuta a fost condamnat de Inalta Curte la un an de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Buciuta a fost descoperit de agentia de integritate ca si-a angajat fiica la cabinetul sau parlamentar.
Problemele penale ale sefului comunitatii ucrainene din Romania nu s-au incheiat, deoarece procurorii anticoruptie l-au captusit cu un dosar penal de toata frumusetea. Totusi, acest Buciuta continua sa conduca uniunea ucrainenilor. In 2012, Buciuta si-a pierdut scanul de deputat dupa ce confratii sai au descoperit ca seful lor a luat bani de la Guvern, bani ce se cuveneau intregii minoritatii, si a cumparat o casa in Bucuresti cu, atentie, 780 de mii de euro!!! Dosarul fostului deputat al ucrainenilor zace acum prin fisetele procurorilor de la Ilfov, dupa ce DNA si-a declinat competenta.
Buciuta este acuzat ca a platit suma astronomica pentru o casa veche, darapanata, din zona pietei Basarab din Bucuresti. O expertiza in dosar arata ca imobilul si terenul aferent ar fi valorat maxim 300 de mii de euro. Banii au fost platiti din conturile Uniunii Ucrainenilor din Romania, fara ca presedintele Buciuta sa aiba acordul conducerii asociatiei, pe principiul ca seful face ce vrea cu banii tuturor. In final, un sfat: cand ucraineni din Romania vor sa-si mai aleaga sefii si deputatii, pot sa se gandeasca la urmatorul proverb. Un proverb ucrainean de altfel spune asa: intotdeauna, cand ai ajuns sus, si esti sef, poti foarte usor, de la inaltime, sa-i scuipi pe cei de sub tine.