Dosarul „Erata constituţională”, cu privire la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, a fost REDESCHIS

Erata Curţii Constituţionale a României (CCR) la referendumul din august 2012, de demitere a preşedintelui de atunci Traian Băsescu, s-a soldat cu un dosar penal.  ICCJ a judecat una dintre cererile de redeschidere a dosarului şi a dat un răspuns afirmativ.
Iulian Tudor
13 mai 2015, 07:31
Dosarul

Unul dintre membrii CCR, Aspazia Cojocaru, a spus la acea vreme că referendumul de demitere a preşedintelui trebuia suspendat sau reluat, pentru că s-au raportat date false cu privire la numărul real de alegători. Totuşi, ceilalţi şase judecători ai Curţii au scris o erată în care au specificat că nu s-au înregistrat niciun fel de date false.

În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis una dintre cererile de redeschidere a dosarului pe care l-a retrimis la Parchetul General.

Cel care a reuşit, la Curtea Supremă, să obţină întoarcerea dosarului la Parchet şi (re)deschiderea anchetei împotriva judecătorilor de la Curtea Constituţională se numeşte Constantin Creangă, iar plângerea lui penală a fost îndreptată împotriva a şase judecători ai Curţii Constituţionale a României, scrie Ring. Este vorba despre judecătorii Augustin Zegrean (preşedinte CCR), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Valentin-Zoltan Puskas, Aspazia Cojocaru şi Iulia Antonela Motoc (în prezent, judecător la CEDO).

CCR va decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului

În dosarul de la Curtea Supremă, toţi şase au avut calitatea de intimaţi. În hotărârea Înaltei Curţi din data de 4.06.2014 se specifică: „Admite plângerea formulată de petentul Creangă Constantin împotriva rezoluţiei din 11 octombrie 2013 dispusă în Dosarul nr. 597/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Desfiinţează rezoluţia atacată şi trimite cauza Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică în vederea efectuării de cercetări cu privire la plângerea formulată. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”.

Hotărârea ÎCCJ ar fi trebuit să aibă drept consecinţă imediată (re)deschiderea unei anchete la Parchetul General. Potrivit Ring, Parchetul General a confirmat că dosarul se află pe masa procurorilor de peste opt luni. „Dosarul e în lucru din data de 1 august 2014”, au precizat procurorii. 

USL cere CCR să ţină cont de „CVORUMUL REAL” de prezenţă la referendum VIDEO

Senatorul-avocat Şerban Nicolae a explicat pentru Ring că Traian Băsescu nu riscă nimic. „Băsescu nu riscă să-şi piardă privilegiile pentru că «mortul de la groapă nu se mai întoarce». El a fost de bună-credinţă în exercitarea abuzivă a funcţiei de preşedinte şi a crezut sincer că aşa merită. Am putea, dacă se ajunge la o culpă de natură penală a celor care au zis atunci că Băsescu trebuie să rămână preşedinte, ca aceia care sunt de vină să aibă obligaţia de a plăti despăgubiri către statul român, materiale şi morale. Este greu de apreciat şi aici se pot face doar speculaţii pentru că nu s-a mai întâmplat în istorie aşa ceva şi nici nu avem o imagine completă a unor fapte certe penale, ca să ne dăm seama de încadrare, de consecinţe şi de un eventual prejudiciu”, a explicat Nicolae. Altfel, senatorul Nicolae spune că „Băsescu beneficiază de privilegii în virtutea faptului că a fost preşedinte al României, nu neapărat până în 2012, pentru că a mai avut un mandat, după care ar fi avut aceleaşi drepturi. Ideea este să nu i se întrerupă mandatul pentru vreo culpă. Unul care este demis într-adevăr nu ar avea drepturi. Iar noi nu putem să-l demitem pe Băsescu retroactiv. Noi constatăm că a fost în funcţie prin fraudă, dar asta nu înseamnă că el a făcut frauda. Decât dacă se constată, din diverse elemente, că ar avea vreo legătură directă, instigare, ceva, adică o faptă a lui, nu o faptă a unor servitori obedienţi care încercau să-i fie de folos stăpânului”.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a confirmat că dosarul s-a deschis de anul trecut, din aprilie, şi a fost trimis în septembrie la Parchetul General. „Nu ştiu în ce stadiu este dosarul, că nu am mai primit nimic de atunci. Am fost citaţi anul trecut la proces la Curtea Supremă, în acest dosar, şi eu, şi ceilalţi cinci judecători, dar nu ne-am prezentat niciodată. Dacă m-aş prezenta toată ziua la câte procese ne citează, ar trebui să stau doar pe acolo. Toţi nemulţumiţii de decizie ne dau în judecată sau fac plângere la procuratură. Sunt multe cazuri din acestea, numai săptămâna trecută am avut cinci plângeri. Pe noi ne citează de fiecare dată, dar nu ne prezentăm, pentru că nu este prezenţa obligatorie şi nu păţim nimic”, a precizat Zegrean.

Pe 6 iulie 2012, Parlamentul a discutat şi a votat cererea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. La referendumul de demitere din 29 iulie nu s-au prezentat, însă, la vot cel puţin jumătate din alegătorii din listele electorale, aşa că acesta a fost invalidat de Curtea Constituţională, iar Traian Băsescu şi-a reluat mandatul de preşedinte.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 14:15 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar putea fi motivul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Poliția din București investighează filmările europarlamentarei Diana Șoșoacă din cabina de vot
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy