În Capitală, o echipă de comisari ai GNM a fost în control în nouă zone: Râul Colentina, parcurile Plumbuita, Cosmos, Tineretului, Drumul Taberei, Crângaşi, IOR, Sebastian şi Lacul Văcăreşti, a declarat joi, comisarul Aurelian Pârvu, care a făcut parte din această echipă, scrie Mediafax.
Dintre zonele controlate, doar în parcurile Tineretului şi Crângaşi sunt zone de picnic, care erau ocupate în proporţie de 20-30 la sută. În afara acestor zone, în celelalte parcuri nu au fost găsiţi oameni ieşiţi la picnic, a precizat Pârvu.
Brânduşa Orăşanu, comisar al Gărzii de Mediu Ilfov, a precizat că, tot miercuri, au fost făcute controale în zone din jurul Bucureştiului consacrate pentru picnicurile de 1 Mai: la Cernica, pe izlazul de lângă ştrand, la Brăneşti, în pădurea Pustnicu, şi la Snagov.
În urma controalelor din Ilfov, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat două amenzi de câte 1.000 de lei – cuantumul minim prevăzut de lege pentru organizarea de activităţi de picnic în afata zonelor special amenajate. Amenzile au fost date unor persoane care făceau grătar în pădurea Pustnicu.
Tot în Ilfov, au fost găsite mai multe persoane ieşite la picnic în zone neamenajate, care au primit avertismente sau le-au fost date extrase din Legea picnicului, întrucât nu făcuseră focul în pădure, unii chiar neavând grătare, ci veniseră cu mâncarea la pachet, gata preparată.
Orăşanu a mai spus că s-a încercat, şi anul acesta, desfăşurarea unei acţiuni de conştientizare, constatându-se pe teren că cei care erau la picnic în alte zone decât cele special amenjate nu cunoşteau Legea picnicului, adoptată în martie anul trecut.
Ea a mai arătat că în zonele unde s-au efectuat controale erau şi spaţii pentru picnic, unde se putea intra contra unei taxe, acestea fiind pline.
Garda Naţională de Mediu efectuează, până în 4 mai, acţiuni de inspecţie şi control în zonele de agrement şi recreere şi pe litoral, în vederea monitorizării activităţilor de picnic, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Echipe mixte formate din comisari GNM şi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei locale desfăşoară acţiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, respectiv în zonele de afluenţă publică consacrate.
Potrivit Legii 54/2012, activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic care aparţin domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.
Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate ca atare se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 3.000 de lei.
În aceste zone special amenajate, respectiv zone indicate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte un set de reguli, respectiv: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar containerele special amenajate, aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii, folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniştii şi ordinii publice.
De asemenea, cetăţenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse la întâmplare, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate şi să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.