Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a declarat că noile achiziţii vor permite intervenţii rapide ale medicului de urgenţă coordonator.
”Astfel maşina poate ajunge la o urgenţă cu medicul unde va stabiliza pacientul până la sosirea echipajului de ambulanţă care-l va duce la spital, iar maşina poate să meargă apoi la o altă urgenţă, dacă este cazul”, a explicat dr. Raed Arafat, cu ocazia preluării celor două autospeciale, potrivit Agerpres.
De asemenea, medicul coordonator dintr-o anumită regiune poate să se deplaseze mai repede într-o zonă unde este un accident cu multiple victime, la un dezastru natural sau în locuri greu accesibile.
Autospecialele sunt dotate cu aparatura necesară intervenţiei la urgenţe – defibrilator semiautomat, două valize pentru intervenţii care au în componenţă materialele sanitare pentru căile respiratorii, pentru asigurarea liniilor intravenoase, medicamente, tuburi de oxigen aspiratoare portabile.
Sistemul de comunicaţii al autospecialelor permite comunicarea cu echipele de intervenţie aflate în teren, cu 112, cu pompierii, cu poliţia, cu toate instituţiile care intervin în astfel de situaţii, a subliniat medicul şef SMURD de la Târgu Mureş, dr. Cristian Boeriu.
Telefoanele mobile care sunt în toate reţelele importante permit comunicarea în zone mai dificile.
Dr. Bogdan Opriţa, şeful SMURD Bucureşti- Ilfov, a apreciat donaţia ca fiind foarte utilă, mai ales pentru că permite deplasarea rapidă, în condiţii de siguranţă, a echipajelor, în Bucureşti şi Ilfov, unde cele mai multe accidente sunt cu încarcerare.
”În plus aici sunt două aeroporturi şi sunt situaţii în care se creează dispozitive de intervenţie, sunt incendii cu multiple victime şi care necesită prezenţa medicului coordonator pentru urgenţe”, a adăugat Opriţa.
În opinia sa, pentru zona Bucureşti – Ilfov ar trebui să mai fie două maşini pentru Terapie Intensivă.
În prezent, SMURD Bucureşti-Ilfov dispune de 25 de echipaje pentru acordarea primului ajutor – 20 echipaje la Bucureşti şi cinci la Ilfov, trei echipaje pentru Terapie Intensivă, o maşină pentru medicul pentru urgenţe şi un elicopter.
Valoarea celor două autospeciale, inclusiv dotarea, este de aproximativ 40.000 de euro, iar Automobile Bavaria asigură şi costul reviziilor pentru cinci ani.
Parteneriatul cu SMURD reprezintă un program de susţinere a devotamentului şi profesionalismului celor care zilnic participă la operaţiuni de salvare a vieţilor şi bunurilor cetăţenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Anul trecut Automobile Bavaria a pus la dispoziţia ISU o autospecială BMW X1 pentru o perioadă de un an.
Săptămâna trecută două Duster au ajuns la SMURD Oradea şi Timişoara.