Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a precizat că suspiciunile de influență aviară au fost confirmate, inițial, de laboratorul de la Iași, iar la București s-a confirmat prezența virusului, potrivit Agerpres.
„Vinerea trecută am emis o informare cu privire la suspiciunea de influență aviară la probe recoltate de pe lacul Bâtca Doamnei și pe râul Bistrița pe datele de 18, respectiv 25 ianuarie. DSVSA a recoltat probe de la două cadavre de lebede, iar rezultatele au fost pozitive la analize privind influența aviară. Am activat centrul local de combatere a bolii. Aria focarului și zona de supraveghere este de 10 kilometri”, a declarat doctorul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamț.
Conducerea DSVSA Neamț a emis o alertă către toți crescătorii de păsări din județul Neamț să le țină închise și să nu faciliteze contactul acestora cu păsările sălbatice sau cu excrementele lăsate de acestea. De asemenea, medicii sanitar-veterinari le-au cerut oamenilor care hrăneau lebedele și rațele de pe luciurile de apă să nu mai facă acest lucru deoarece virusul este transmisibil în anumite condiții.
De la sfârșitul anului și până acum au fost găsite cadavrele a 12 lebede pe lacul Bâtca Doamnei și pe râul Bistrița. Dintre acestea, la două a fost confirmat virusul gripei aviare.
Focar de gripă aviară, confirmat într-o gospodărie din Prahova
Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat, în Prahova, în comuna Balta Doamnei. Boala a fost declarată oficial, luni, la Primăria comunei Balta Doamnei, de către Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor.
Potrivit DSVSA Prahova, săptămâna trecută, un localnic din Balta Doamnei s-a prezentat la laborator cu un cadavru de gâscă, din propria gospodărie, unde mai multe păsări au fost găsite moarte. În urma analizelor, focarul de gripă aviară a fost confirmat.
Asfel, DSVSA Prahova a decis sacrificarea a peste 200 de păsări, stabilind, totodată, zona de protecţie de trei kilometri în jurul focarului, iar zona de supraveghere de zece kilometri. În plus, medicii veterninari vor face inspecţii în toate gospodăriile populaţiei din zona de protecţie şi au interzis organizarea de târguri sau expoziţii de păsări şi animale.
În ianuarie, autorităţile sanitar-veterinare din Prahova au confirmat un focar de gripă aviară după ce în gospodăria din satul Loloiasca a primarului comunei Albeşti -Paleologu mai multe părăsi au murit.