„Este un moment de mare bucurie pentru noi, un proiect la care lucrăm de câțiva ani, a durat mult până când am obținut finanțarea. Discutăm de o finanțare nerambursabilă din fonduri norvegiene pe care le-am atras, cu care am făcut aceste două creșe. Discutăm de două unități de creșă, una pentru copii care provin din familii cu o stare materială mai precară și una pentru copii cu dizabilități, care este o chestiune mai specială, nu este între zero și trei ani, ci între zero și șapte ani”, a precizat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a relevat importanța acestui proiect, care a fost realizat cu sprijin norvegian prin Ministerul Muncii.
„Mesajul meu către locuitorii din București este foarte limpede și anume că avem tot interesul și preocuparea, atât la primăriile de sector, cât și la Primăria Capitalei, pentru a crea cât mai multe locuri în creșe și grădinițe și, de asemenea, pentru a le sprijini pe mame să revină, atunci când decid ele, la locul de muncă. În continuare, în bugetul Primăriei Capitalei anul acesta avem sume semnificative pentru crearea de noi creșe și grădinițe în toate sectoarele Capitalei”, a arătat Firea.
Adrian Dobre, secretar de stat în Ministerul Muncii, a spus că și-ar dori mult mai multe momente de acest fel, când se finalizează o investiție.
„Avem credința că și domnul primar Negoiță și doamna primar general Firea se vor concentra pe investiția în creșe, grădinițe și școli. Mai mult decât atât, chiar dacă avem un plus de locuri de muncă față de primele trei luni ale anului 2016, de 71.000 de contracte încheiate, ceea ce ne face optimiști să credem că ne vom realiza întru totul programul de guvernare, sigur că toate aceste investiții nu fac decât să ne ajute și mai mult și sperăm în cât mai multe investiții de acest gen”, a subliniat Dobre.
Centrul de zi „Micul Prinț” este destinat unui număr de 35 de copii cu vârsta cuprinsă între zero și trei ani. Beneficiarii acestui centru sunt copii care provin din familii defavorizate cu domiciliul sau reședința în Sectorul 3, cu risc crescut de excluziune socială, din familii monoparentale, precum și părinții și familiile acestora. Copiii proveniți din familii de etnie romă vor avea prioritate la înscriere, având rezervate un număr de șapte locuri.
Copiii care vor ajunge în acest centru vor beneficia de servicii de îngrijire, protecție și nutriție, educație timpurie, remedierea dificultăților/deficiențelor de dezvoltare, dar și de servicii de supraveghere a stării de sănătate, de consiliere, educație parentală și informare.
Valoarea proiectului, inclusiv centrul de zi „Lizuca”, este de 1.614.492 de lei.
Centrul de zi „Lizuca”, cu o capacitate de 25 de locuri, este destinat copiilor cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între zero și șapte ani și răspunde nevoii de servicii de educație timpurie și îngrijire. Totodată facilitează integrarea/reintegrarea, precum și menținerea pe piața muncii a femeilor.
Beneficiarii serviciilor sociale sunt copii cu dizabilități ai persoanelor cu domiciliul sau reședința în Sectorul 3, cu risc crescut de abandon sau de separare de părinți, cu o situație socio-economică deficitară a familiei, precum și copiii aflați în plasament familial.
Consolidarea imobilului din str. Jean Steriadi nr.40A unde vor funcționa cele două centre a fost făcută cu sprijinul Consiliului Local al Sectorului 3, printr-o investiție de peste 1.500.000 de lei, potrivit Primăriei Sectorului 3.