Un manifestant a fost rănit de focurile de armă trase de un agent de securitate de la unul dintre cinematografe, care a deschis focul asupra mulţimii ce a devastat şi incendiat sala, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul poliţiei, Gohar Alir.
Acesta din urmă a precizat că un al doilea cinematograf a fost incendiat de manifestanţi.
Aproximativ 250 de manifestanţi s-au îndreptat ulterior spre un al doilea cinematograf, Shama, care difuzează filme considerate indecente de către unii radicali, pe care, de asemenea, l-au devastat şi incendiat.
Ciocniri minore s-au produs şi la Rawalpindi, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.
Măsurile de securitate au fost întărite în principalele oraşe din Pakistan vineri, decretată zi de sărbătoare naţională în onoarea Profetului Mahomed, ca reacţie la polemica declanşată de difuzarea filmului antiislam „Inocenţa musulmanilor”.
„Mii de poliţişti şi paramilitari au fost desfăşuraţi în zone sensibile ale oraşului în scopul sporirii securităţii”, a declarat pentru AFP Roshan Shaikh, administratorul cu rangul cel mai înalt din Karachi (sud), unde manifestaţiile violente în faţa consulatului american au provocat moartea unei persoane la începutul săptămânii.
În capitala Islamabad, magazinele erau închise, iar poliţia şi armata patrulau în apropiere de palatul prezidenţial şi de zona în care se află numeroase ambasade, între care cea a Statelor Unite şi cea a Franţei.
Autoritatea de telecomunicaţii a blocat liniile telefonice mobile în principalele oraşe ale ţării. „Am primit ordinul autorităţilor de a suspenda serviciile în intervalul 7.00-18.00 cu scopul de a asigura securitatea populaţiei”, a anunţat un responsabil al unei companii telefonice.
Întreruperea liniilor telefonice mobile complică teoretic organizarea manifestaţiilor paralele şi împiedică în special detonarea de la distanţă a bombelor plasate, de exemplu, într-o mulţime sau într-un vehicul.
Statele Unite difuzau vineri spoturi publicitare în urdu, limba naţională a Pakistanului, pe diferite posturi de televiziune din ţară, în scopul de a calma furia manifestanţilor.
Washingtonul a cheltuit 70.000 de dolari pentru a difuza aceste spoturi publicitare în care administraţia americană se distanţează de filmul realizat în Statele Unite în urmă cu peste un an.
Pe de altă parte, ONU şi ambasadele le-au dat dispoziţie angajaţilor lor să lucreze de acasă în această zi de manifestaţii.