Două cutremure au zguduit România, în noaptea de marți spre miercuri. Acestea au avut loc în zona seismică Vrancea.
Potrivit INFP, primul seism s-a produs imediat după miezul nopții în zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine de 3,8 pe scara Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 132 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 77km E de Brasov, 89km NE de Ploiesti, 105km S de Bacau, 115km V de Galati, 116km V de Braila, 140km N de Bucuresti, 162km NE de Pitesti, 185km SV de Iasi, 191km E de Sibiu, 205km N de Ruse.
Cel de-al doilea cutremur s-a pentrucut la ora 03.48 și a avut o magnitudine de 2,7 pe scara Richter. Și acesta a avut loc tot în yona seismică Vrancea, la o adâncime de 130 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de Brasov, 93km NE de Ploiesti, 102km S de Bacau, 114km V de Galati, 116km NV de Braila, 143km N de Bucuresti, 165km NE de Pitesti, 182km SV de Iasi, 192km E de Sibiu, 208km N de Ruse.
Citește și Cutremur în România, resimţit în mai multe oraşe. Ce magnitudine a avut
Discuţiile despre „marele cutremur” care ar putea lovi România au apărut din nou în spaţiul public, după ce două seisme puternice au avut loc în ultimele 48 ore. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, un reputat seismolog, a avertizat că un cutremur de peste 7 grade, cu efecte puternice, va avea loc în România, cel mai probabil, în jurul anului 2040.
La rândul său, Mihai Diaconescu, fizician în cadrul la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a vorbit în direct la România TV despre activitatea seismică din zona Vrancea şi despre marele cutremur din România.
„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade”, a explicat fizicianul Mihai Diaconescu.
De asemenea, prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit mai multe detalii despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.
„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îî va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, potrivit Dcnews.