Potrivit directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, cele două femei au vârstele de 82 de ani, respectiv 74 de ani, şi nu suferă de handicap locomotor, scrie Agerpres.
Bătrâna de 82 de ani a suferit o lipotimie ca urmare a unui puseu de hipertensiune şi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Cealaltă a căzut pe scări suferind contuzii la nivelul toracelui şi al mâinii drepte, dar şi un traumatism craniocerebral astfel încât şi aceasta a fost transportată la SJU Ploieşti.
Potrivit directorului SAJ Prahova, Daniel Nicolae, iniţial bătrâna a refuzat transportarea la spital însă, ulterior, a solicitat o ambulanţă care să o ducă la SJU Ploieşti.
„Problema este că s-au suprapus acolo nişte activităţi. Probabil că a fost o lipsă de organizare. Au fost acolo de la Ministerul Muncii şi ieri (luni n.r), vor merge şi azi (marţi n.r.). Noi nu putem să facem un control acolo privind partea administrativă, ci numai din punct de vedere metodologic. O să vorbim şi cu autorităţile locale. E clar că e o problemă de organizare acolo. Noi am modificat legea anul trecut pentru a nu mai veni persoanele cu handicap definitiv. Poate nu toţi asistenţii cunosc modificările”, a declarat, la România TV, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.
Unii oameni au ajuns la coadă, la ora două dimineaţa. Alţii au dormit prin maşini, să prindă bon de ordine. Toţi cei care nu au grad definitiv de handicap trebuie să vină la comisie, pentru reevaluare. Printre ei, şi un bărbat cu piciorul amputat, care trebuie să se opereze de prostată.
Această situaţie vine după ce luni o altă bătrână în vârstă de aproximativ 60 de ani care venise, la DGASPC Prahova, tot pentru depunerea dosarului de încadrare în grad de handicap a fost surprinsă de camerele de vedere ale televiziunilor în timp ce urca scările ajutându-se de mâini. La acel moment directorul DGASPC Prahova, Vasilica Florea, a precizat că situaţia a fost „parţial” prezentată în condiţiile în care doamna era însoţită de fiul acesteia care însă nu a apucat să-i ofere ajutorul pentru deplasare deoarece aceasta a încercat o urcare „intempestivă” a scărilor.
Florea a precizat că angajaţii instituţiei i-au oferit imediat acesteia un scaun rulant, fiul bătrânei menţionând într-o declaraţie scrisă că mama sa a primit acest ajutor din partea instituţiei, dar şi că la DGASPC Prahova este amenajată o rampă destinată persoanelor cu handicap.
În urma acestui incident, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova a efectuat un control la DGASPC Prahova pentru evaluarea acesteia.