„Postul este foarte posibil să meargă la o femeie din Europa de Est. Cu atât mai mult cu cât a existat presiunea publică de a numi un secretar general din regiune în locul lui Rutte”, a declarat pentru Politico fosta purtătoare de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.
NATO se află într-o perioadă crucială, în care își intensifică eforturile de apărare pe flancul estic, având în vedere tensiunile crescânde cu Rusia. Germania a avertizat recent că Rusia ar putea fi pregătită să atace statele membre NATO în următorii cinci până la opt ani, ceea ce accentuează nevoia ca Rutte să aibă un adjunct familiarizat cu regiunea și cu strategiile Kremlinului.
Un nume intens vehiculat pentru această poziție este cel al Radmilei Sekerinska, ministrul apărării din Macedonia de Nord, conform unui oficial NATO de rang înalt care a dorit să rămână anonim. Dacă va fi aleasă, Sekerinska va deveni cel mai înalt oficial NATO din Balcanii de Vest și din afara Uniunii Europene. Ea a jucat un rol esențial în aderarea Macedoniei de Nord la NATO acum patru ani.
Sekerinska, o oficială pro-occidentală, ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES). Într-un interviu acordat după invazia Rusiei în Ucraina, ea a respins acuzațiile Moscovei privind expansiunea NATO în est. „Din contră, membrii NATO mai mari nu au avut un apetit prea mare pentru extindere”, a declarat ea.
Majda Ruge, expertă la European Council on Foreign Relations, a lăudat-o pe Sekerinska, afirmând că ar fi candidata ideală pentru poziția de secretar general adjunct al NATO. „Pentru următorul secretar general adjunct, NATO va avea nevoie de o persoană foarte competentă, cu curaj și inteligentă în ce privește Rusia. De asemenea, trebuie să înțeleagă și provocările din Balcanii de Vest. Radmila Sekerinska îndeplinește toate cerințele perfect”, a spus Ruge.
O altă posibilă candidată este fosta comisară europeană Maria Gabriel, din Bulgaria. „Există zvonuri cu privire la fosta comisară europeană și viceprim-ministră bulgară, Maria Gabriel”, a menționat Lungescu, pentru Politico.
Delegațiile bulgară și nord-macedoneană nu au comentat aceste speculații, la fel cum nici conducerea NATO nu a oferit detalii.
Bulgaria a fost recent în atenția publică din cauza relațiilor complicate ale elitei sale cu Rusia. În aprilie, premierul bulgar de atunci, Nikolai Denkov, a avertizat că „Rusia va face tot ce e posibil pentru a-și recupera influența puternică de odinioară în Bulgaria”.
Deși Sekerinska și Gabriel sunt considerate favorite, există și alte nume în discuție pentru poziția de adjunct al lui Rutte. Printre acestea se numără fostul premier leton, Krisjanis Karins. Polonia și Turcia, ambele cu armate puternice, ar putea de asemenea să propună candidați, însă Polonia ar putea întâmpina dificultăți în atingerea unui consens din cauza rivalității dintre premierul Tusk și președintele Duda.