Două femei sunt favorite să preia postul lui Mircea Geoană în mandatul lui Mark Rutte ca secretar general al NATO

Mark Rutte, fostul prim-ministru al Țărilor de Jos, urmează să preia conducerea NATO pe 2 octombrie și are ca prioritate identificarea unui adjunct, scrie Politico. Conform consensului, dacă funcția de secretar general este ocupată de un vest-european, cea de adjunct ar trebui să revină unui lider din Europa de Est.
Mircea Filipescu
15 aug. 2024, 13:19
Două femei sunt favorite să preia postul lui Mircea Geoană în mandatul lui Mark Rutte ca secretar general al NATO

„Postul este foarte posibil să meargă la o femeie din Europa de Est. Cu atât mai mult cu cât a existat presiunea publică de a numi un secretar general din regiune în locul lui Rutte”, a declarat pentru Politico fosta purtătoare de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.

NATO se află într-o perioadă crucială, în care își intensifică eforturile de apărare pe flancul estic, având în vedere tensiunile crescânde cu Rusia. Germania a avertizat recent că Rusia ar putea fi pregătită să atace statele membre NATO în următorii cinci până la opt ani, ceea ce accentuează nevoia ca Rutte să aibă un adjunct familiarizat cu regiunea și cu strategiile Kremlinului.

Un nume intens vehiculat pentru această poziție este cel al Radmilei Sekerinska, ministrul apărării din Macedonia de Nord, conform unui oficial NATO de rang înalt care a dorit să rămână anonim. Dacă va fi aleasă, Sekerinska va deveni cel mai înalt oficial NATO din Balcanii de Vest și din afara Uniunii Europene. Ea a jucat un rol esențial în aderarea Macedoniei de Nord la NATO acum patru ani.

Sekerinska, o oficială pro-occidentală, ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES). Într-un interviu acordat după invazia Rusiei în Ucraina, ea a respins acuzațiile Moscovei privind expansiunea NATO în est. „Din contră, membrii NATO mai mari nu au avut un apetit prea mare pentru extindere”, a declarat ea.

Citeşte şi: Mesajul politicienilor de Ziua Marinei 2024. Marcel Ciolacu: „Îi felicit, îi respect şi le mulţumesc tuturor marinarilor români”. Nicolae Ciucă îndeamnă la rugăciune și evlavie

Majda Ruge, expertă la European Council on Foreign Relations, a lăudat-o pe Sekerinska, afirmând că ar fi candidata ideală pentru poziția de secretar general adjunct al NATO. „Pentru următorul secretar general adjunct, NATO va avea nevoie de o persoană foarte competentă, cu curaj și inteligentă în ce privește Rusia. De asemenea, trebuie să înțeleagă și provocările din Balcanii de Vest. Radmila Sekerinska îndeplinește toate cerințele perfect”, a spus Ruge.

O altă posibilă candidată este fosta comisară europeană Maria Gabriel, din Bulgaria. „Există zvonuri cu privire la fosta comisară europeană și viceprim-ministră bulgară, Maria Gabriel”, a menționat Lungescu, pentru Politico.

Delegațiile bulgară și nord-macedoneană nu au comentat aceste speculații, la fel cum nici conducerea NATO nu a oferit detalii.

Bulgaria a fost recent în atenția publică din cauza relațiilor complicate ale elitei sale cu Rusia. În aprilie, premierul bulgar de atunci, Nikolai Denkov, a avertizat că „Rusia va face tot ce e posibil pentru a-și recupera influența puternică de odinioară în Bulgaria”.

Deși Sekerinska și Gabriel sunt considerate favorite, există și alte nume în discuție pentru poziția de adjunct al lui Rutte. Printre acestea se numără fostul premier leton, Krisjanis Karins. Polonia și Turcia, ambele cu armate puternice, ar putea de asemenea să propună candidați, însă Polonia ar putea întâmpina dificultăți în atingerea unui consens din cauza rivalității dintre premierul Tusk și președintele Duda.

Citeşte şi: Crin Antonescu îl nimicește pe Nicolae Ciucă: „PNL este pândit de ridicol din cauza campaniei cu cartea. Nu se potrivește cu imaginea de scriitor și eseist”

Spynews
Tatăl fotbalistului fenomen de la Euro 2024 a fost înjunghiat! Bărbatul a fost transportat de urgență la spital
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Nu mai are nicio șansă. Suferă cumplit
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
Anunțul zilei! Ministerul Agriculturii confirmă prelungirea termenului pentru depunerea cererilor pentru despăgubiri
Adevarul
O plimbare cu telecabina într-o stațiune de top din Italia, de trei ori mai ieftină față de Sinaia: „E japcă la prețuri”
Spynews
Un nou bonfire a adus adevărul crud pe Insula Iubirii, aseară, la Antena 1, ȋntr-o ediţie lider de audienţă. Radu Vâlcan: „Îmi pare rău ca ai fost martora acestor imagini!”
Spynews
Zi specială în familia Laurei Cosoi! Vera, fiica vedetei, a împlinit patru ani. Cum a surprins-o, încă de la primele ore | FOTO
Evz.ro
Seria Mamma Mia continuă. Producătorii filmului pregătesc a treia parte
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Autopsia preliminară a Ioanei, tânăra din Suceava care s-a sinucis. „Tragedia a fost mușamalizată. A...
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Caz șocant în Dolj. Un bebeluș de cinci luni a fost găsit mort între saltea și scândura patului. Care ar fi fost cauza decesului
Capital.ro
Anunțul momentului despre Victor Rebengiuc. Ce se întâmplă cu marele actor al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Vacanța de Sf. Maria începe cu aglomerație în vămi
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...