Două fetițe și două femei sunt în stare gravă la spital după ce s-au intoxicat cu o solutie pentru tratarea scabiei. Cele patru au fost aduse la Unitatea de Primire a Urgențelor în jurul orei 2.15, polițiștii fiind sesizați chiar de către medici cu privire la problemă.
„Din primele investigații efectuate de polițiști a reieșit că, în seara de 30 ianuarie a.c., o femeie de 27 de ani, din municipiul Oradea, ar fi folosit soluția respectivă pentru a se spăla pe picioare, în prezența altor trei membri ai familiei, o tânără de 23 de ani și două minore de 2 și 4 ani.
La un moment dat, cele patru persoane ar fi început să acuze stări de vomă, solicitând prezența unui echipaj medical, care le-a transportat la un spital din municipiul Oradea, pentru investigații și îngrijiri medicale”, a transmis Poliția Bihor.
Din păcate, starea celor patru persoane este gravă. Cele două femei sunt internate pe Secţia de terapie intensivă a spitalului de pe strada Gheorghe Doja, una dintre ele fiind intubată şi ventilată mecanic. Cele două fetiţe sunt internate pe Secţia de terapie intensivă de pe strada Corneliu Coposu.
„Ambele fetiţe şi pacienta de 24 ani au inhalat vaporii soluţiei. Pacienta de 27 ani s-a şi spălat cu acea soluţie. Micuţele sunt în stare extrem de gravă, fetiţa în vârstă de 2 ani este, şi ea, intubată şi ventilată mecanic. Prognosticul medicilor este rezervat pentru toate cele patru paciente”, a declarat Lisa Crăiuţ, pentru ebihoreanul.ro.
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au deschis dosar penal și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Substanţa cu care s-au intoxicat cele patru orădence se numeşte Diazinol şi este un pesticid interzis din 2007 în Uniunea Europeană, dar care în continuare se vinde în România, pentru uz veterinar. Doar în Bihor, în ultimele două luni, în total 7 persoane au ajuns la spital după ce au intrat în contact cu această substanţă, a declarat miercuri BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, şeful UPU/SMURD Bihor.
„Am mai avut un caz în decembrie şi două cazuri în urmă cu două săptămâni. În toate cele trei cazuri a fost vorba de aceeaşi substanţă, Diazinol. Din fericire, cei trei pacienţi au avut o evoluţie bună”, a spus medicul.
În România, substanţa este permisă pentru uz veterinar şi se comercializează şi în prezent, inclusiv online, sub formă de concentrat emulsionat destinat prevenirii şi tratamentului scabiei, contra căpuşelor, puricilor şi a altor paraziţi la bovine, ovine, caprine şi suine.