Bucătăresele din Maramureș explică de ce trebuie să adăugăm cimbru și hrean în murături. Un alt pont este că gogonelele și castraveții pot fi gata pentru murat mai devreme, în timp ce ardeii sau conopida pot necesita un pic mai mult timp până la maturitate.
Ce ingrediente folosesc bucătăresele din Maramureș
Lili explică faptul că, aceste două ingrediente, deși pot părea a fi destul de banale, ne vor ajuta să avem parte de murături delicioase, care vor ține mai mult timp în cămară, în special atunci când facem castraveți murați.
„Murăturile se pun cu hrean, cimbru şi mărar. Castraveții trebuie să vină din grădină, totul din gradină, nu din Spania unde am lucrat eu 20 de ani”, explică Lili, potrivit Observatornews.ro.
Pe lângă ingrediente precum cimbru, hrean, cât și mărar, nu trebuie să uităm nici de boabele de piper. În plus, un cățel de usturoi poate fi extrem de util pentru a da savoare murăturilor, la fel și foile de dafin, boabele de muștar, sau pătrunjelul.
Pe lângă acestea, trebuie să fim atenți și la calitatea legumelor pe care urmează să le punem la murat. Ar trebui să fie cât mai proaspete posibil, așa că ar trebui să ne orientăm spre cele din țara noastră, dacă ne dorim o aromă delicioasă și intensă.
Citește și: Cum face Elena Merișoreanu gogoșari umpluți cu varză. Rețeta de murături care îți poartă papilele gustative într-o simfonie de arome
Ce legume sunt potrivite pentru murături
Diverse legume pot fi folosite pentru a face murături, iar selecția depinde în mare parte de gustul personal și de tradițiile locale. Iată o listă de legume frecvent folosite pentru murături, în special în contextul bucătăriei românești, dar și în alte culturi:
- Castraveți: Sunt poate cele mai populare legume pentru murături. Sunt crocanți și pot fi murați întregi sau feliați.
- Gogonele (tomate verzi): Acestea sunt roșiile care nu au ajuns la maturitate completă și au o textură fermă, ideală pentru murături.
- Ardei: Atât ardeii grași, cât și cei iuți pot fi murați. Poți folosi o varietate de culori pentru a adăuga estetic borcanului.
- Conopidă: Bucățile de conopidă murată devin crocante și absorb bine aromele din saramură.
- Morcovi: Pot fi folosiți în murături întregi, dacă sunt tineri și mici, sau feliați.
- Țelină: Tije sau rădăcina de țelină pot fi adăugate la murături pentru un gust distinct.
- Sfeclă roșie: Sfecla murață devine dulce-acrișoară și adaugă o culoare vibrantă borcanelor.
- Usturoi: Cățeii de usturoi pot fi murați întregi și adaugă o aromă puternică oricărei combinații de murături.
- Ghimbir: Ghimbirul muraț este popular în bucătăria asiatică și are un gust picant și parfumat.
- Varză: Varza este o legumă foarte des folosită în murături. Legumele murate conțin probiotice, dar și fier sau calciu.
- Ridichi: Murăturile cu ridichi sunt populare în special în bucătăria asiatică și au o textură interesantă, ușor înțepătoare, dar savuroasă.
- Ceapă: Cepele mici pot fi murațe întregi, însă dacă ceapa este mai mare poate fi tăiată bucăți și servită sub această formă.
- Dovlecei: cu o textură fermă, dovleceii pot fi feliați sau tăiați cubulețe pentru murături.
- Fasole verde: Păstăile de fasole verde murate devin crocante și sunt o gustare delicioasă.