Două milioane de apeluri de la înfiinţarea Telefonului Copilului. Vezi care este abuzul cel mai sesizat

Linia Telefonul Copilului a înregistrat aproape două milioane de apeluri în cei 12 ani de existenţă, aproape o treime dintre sesizările făcute vizând abuzuri asupra celor mici.
Romania TV
26 nov. 2013, 15:19
Două milioane de apeluri de la înfiinţarea Telefonului Copilului. Vezi care este abuzul cel mai sesizat

Asociaţia Telefonul Copilului marchează 12 ani de existenţă a liniei telefonice gratuite de asistenţă pentru copii şi părinţi (116 111), arătând că asistenţii sociali şi psihologii au preluat 1.933.733 de apeluri de la înfiinţare până în prezent.

Statisticile oferite de baza de date a Asociaţiei Telefonul Copilului indică 44.504 de cazuri în care a fost necesară şi intervenţia instituţiilor abilitate, principalele situaţii sesizate referindu-se la abuz asupra copilului (27,09 la sută), consiliere juridică (15,14 la sută), nevoia de sprijin material / financiar (15,06 la sută) şi solicitări de consiliere psihologică (11,97 la sută).

„Numărul apelurilor copiilor a crescut semnificativ începând cu 2006, când Asociaţia Telefonul Copilului a demarat acţiuni masive de promovare a liniei telefonice gratuite. (…) Principalele motive ale copiilor pentru apelul către 116 111 sunt nevoia de comunicare (28,74 la sută), neînţelegerile cu părinţii sau relaţia deficitară copil-părinte (21,31 la sută), relaţiile cu colegii/prietenii (18,56 la sută), abuz şi violenţă (17,42 la sută), consiliere psihologică (9,49 la sută), alte probleme specifice varstei (4,48 la sută)”, se arată în comunicat.

Peste jumătate din cazurile de abuz şi violenţă raportate au avut loc în familie (57,43 la sută), iar 37,33 la sută, în mediul şcolar.

„Printre cele mai raspândite forme de abuz asupra copilului raportate la 116 111 se numără neglijarea (33,38 la sută), abuzul fizic (32,51 la sută), abuzul emoţional (10,55 la sută), abuzul sexual şi traficul de minori (6,37 la sută). Abuzul sexual a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani, numărul acestui tip de apeluri crescând de la an la an cu aproape 30 la sută”, precizează Asociaţia Telefonul Copilului.

Un alt motiv pentru care copiii şi adolescenţii sună la 116 111 este lipsa îndeplinirii nevoilor de bază, acest tip de apeluri fiind identificat odată cu primele semne ale crizei financiare şi crescând anual cu aproape 36 la sută.

„Problemele de ordin psihologic şi emoţional cu care se confruntă copiii au escaladat de la un an la altul, printre acestea numărându-se: depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, automutilarea. Dacă în anul 2006 aceste situaţii aproape că nu se regăseau în statistica Asociaţiei, reprezentând 2,23 la sută din numărul cazurilor înregistrate, în anul 2013 am înregistrat un record în ceea ce priveşte consilierea psihologică, respectiv 23,82 la sută din numărul cazurilor”, se mai arată în comunicat.

Cele mai multe apeluri sunt iniţiate de copii din grupele de vârstă 13-15 ani (38,24 la sută) şi 10-12 ani (34,36 la sută).

Pe durata celor 12 ani de activitate a Telefonului Copilului, pe primele locuri, după numărul apelurilor primite, se află judeţele Iaşi, Constanţa, Bacău, Vaslui, Galaţi, Teleorman, Ilfov şi Sectorul 5.

Referitor la distribuţia pe regiuni, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Moldova (23,61 la sută), Muntenia (20,17 la sută), Transilvania (14,34 la sută), Bucureşti (10,22 la sută), Oltenia (9,45 la sută), Dobrogea (7,15 la sută) şi Banat (5,32 la sută).

„Linia telefonică gratuită de asistenţă pentru copii şi părinţi a debutat în cadrul proiectului «Casa de copii nu e acasă», a răspuns unor nevoi neaşteptat de mari de informare, consiliere şi îndrumare din partea beneficiarilor, a continuat sub umbrela Asociaţiei Telefonul Copilului, iar astăzi 116 111 reprezintă un reper pentru ceea ce înseamnă protecţia drepturilor copilului în România”, a declarat directorul executiv de la Asociaţia Telefonul Copilului şi Deputy Regional Reprezentative Europe, Child Helpline International, Cătălina Florea.

Asociaţia Telefonul Copilului din România, alături de Child Helpline International şi de toate celelalte organizaţii care gestionează serviciul telefonul copilului în lume, a adus în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) problemele semnalate de copii, în cadrul unui eveniment desfăşurat la sediul ONU cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!