Două minute şi jumătate de efort intens pot ţine kilogramele în plus departe

Un nou studiu ştiinţific arată că efortul intens timp de numai două minute şi jumătate ar putea fi de ajuns pentru a ţine kilogramele departe, o sesiune concentrată de exerciţii fizice având ca rezultat arderea a până la 200 de calorii.
Romania TV
26 oct. 2012, 13:26
Două minute şi jumătate de efort intens pot ţine kilogramele în plus departe

Rezultatul studiului este cea mai nouă dovadă pentru eficienţa programelor de antrenament de înaltă intensitate (High Intensity Training), prin care sesiuni scurte de exerciţiu fizic intens sunt combinate cu pauze de recuperare, scrie Daily Mail.

În timpul a trei zile de studiu, cinci bărbaţi sănătoşi, cu vârstele cuprinse între 25 şi 31 de ani, au trăit în camere sigilate pentru ca nivelurile de oxigen, de dioxid de carbon şi de apă să poată fi monitorizate pentru a se calcula numărul de calorii eliminate.

Bărbaţii au ţinut şi o dietă special dezvoltată pentru nevoile de energie ale fiecăruia. Două zile din perioada studiului au fost destinate activităţilor sedentare, cum ar fi utlizarea computerului.

 În ultima zi au făcut exerciţii fizice pe biciclete medicale, lucrând în cinci sesiuni a câte 30 de secunde de efort intens. Fiecare şedinţă a fost urmată de o perioadă de patru minute de recuperare în care bărbaţii pedalau încet, într-un regim de rezistenţă redusă.

Rezultatele au arătat că voluntarii au eliminat, în medie, un surplus de 200 de calorii pe parcursul zilei de antrenament.

Deşi oamenii de ştiinţă nu pot dovedi că această tehnică provoacă pierderea în greutate, ei sunt de acord că este un indicator al faptului că eforturile fizice intense şi de scurtă durată pot ajuta oamenii să îşi menţină greutatea.

Astfel, arderea unui surplus de 200 de calorii de două ori pe săptămână ar împiedica depunerea a aproximativ 1 kilogram în fiecare an, este de părere conducătorul cercetării, Kyle Sevits, de la Universitatea de Stat din Colorado.

Deşi programele care funcţionează pe acest principiu nu sunt noi, cercetările recente arată că pot aduce aceleaşi beneficii fizice ca antrenamentele tradiţionale de rezistenţă.

„Cercetarea arată că mulţi oameni încep un program de exerciţii, dar pur şi simplu nu îl pot urma. Cel mai frecvent motiv este că nu au suficient timp ca să participe la tot antrenamentul. Sperăm că dacă exerciţiul fizic poate fi concentrat într-o mai mică perioadă de timp, oamenii ar fi mai dispuşi să-l încerce”, a spus cercetătorul Kyle Sevits.

Chiar dacă instrucţiunile oficiale susţin că adulţii ar trebui să lucreze în şedinţe de 150 de minute de exerciţii moderate, sau de 75 de minute de exerciţii energice pe săptămână, trei din patru cetăţeni britanici nu reuşesc să respecte îndrumările.

„Automotivarea poate fi un proces foarte dificil. Tehnica aceasta ar putea funcţiona cu adevărat numai cu îndrumarea unui antrenor personal”, a adăugat Sevits.

Experţii consideră că antrenamentele de înaltă intensitate îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, ceea ce e important pentru stabilitatea nivelurilor de glucoză în sânge, probabil pentru că solicită mai mulţi muşchi decât antrenamentele convenţionale de aerobic. Antrenamentele intense pot contribui, de asemenea, la descompunerea glucozei înmagazinate în muşchi.

Oamenii de ştiinţă avertizează, totuşi, că nu oricine reacţionează pozitiv la acest tip de antrenament, genele jucând un rol important în comportamentul ulterior efortului fizic. „Oricine are condiţii medicale speciale ar trebui să ceară sfatul medicului înainte să înceapă antrenamentul”, au adăugat cercetătorii.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își rescriu destinul. Urmează multe schimbări pe toate planurile pentru ele
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O zi din viața lui Crin Antonescu. La ce oră se trezește
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Curtea Europeană de Conturi avertizează: Fondurile pentru mobilitatea militară în UE sunt epuizate
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol