Două minute şi jumătate de efort intens pot ţine kilogramele în plus departe

Un nou studiu ştiinţific arată că efortul intens timp de numai două minute şi jumătate ar putea fi de ajuns pentru a ţine kilogramele departe, o sesiune concentrată de exerciţii fizice având ca rezultat arderea a până la 200 de calorii.
Romania TV
26 oct. 2012, 13:26
Două minute şi jumătate de efort intens pot ţine kilogramele în plus departe

Rezultatul studiului este cea mai nouă dovadă pentru eficienţa programelor de antrenament de înaltă intensitate (High Intensity Training), prin care sesiuni scurte de exerciţiu fizic intens sunt combinate cu pauze de recuperare, scrie Daily Mail.

În timpul a trei zile de studiu, cinci bărbaţi sănătoşi, cu vârstele cuprinse între 25 şi 31 de ani, au trăit în camere sigilate pentru ca nivelurile de oxigen, de dioxid de carbon şi de apă să poată fi monitorizate pentru a se calcula numărul de calorii eliminate.

Bărbaţii au ţinut şi o dietă special dezvoltată pentru nevoile de energie ale fiecăruia. Două zile din perioada studiului au fost destinate activităţilor sedentare, cum ar fi utlizarea computerului.

 În ultima zi au făcut exerciţii fizice pe biciclete medicale, lucrând în cinci sesiuni a câte 30 de secunde de efort intens. Fiecare şedinţă a fost urmată de o perioadă de patru minute de recuperare în care bărbaţii pedalau încet, într-un regim de rezistenţă redusă.

Rezultatele au arătat că voluntarii au eliminat, în medie, un surplus de 200 de calorii pe parcursul zilei de antrenament.

Deşi oamenii de ştiinţă nu pot dovedi că această tehnică provoacă pierderea în greutate, ei sunt de acord că este un indicator al faptului că eforturile fizice intense şi de scurtă durată pot ajuta oamenii să îşi menţină greutatea.

Astfel, arderea unui surplus de 200 de calorii de două ori pe săptămână ar împiedica depunerea a aproximativ 1 kilogram în fiecare an, este de părere conducătorul cercetării, Kyle Sevits, de la Universitatea de Stat din Colorado.

Deşi programele care funcţionează pe acest principiu nu sunt noi, cercetările recente arată că pot aduce aceleaşi beneficii fizice ca antrenamentele tradiţionale de rezistenţă.

„Cercetarea arată că mulţi oameni încep un program de exerciţii, dar pur şi simplu nu îl pot urma. Cel mai frecvent motiv este că nu au suficient timp ca să participe la tot antrenamentul. Sperăm că dacă exerciţiul fizic poate fi concentrat într-o mai mică perioadă de timp, oamenii ar fi mai dispuşi să-l încerce”, a spus cercetătorul Kyle Sevits.

Chiar dacă instrucţiunile oficiale susţin că adulţii ar trebui să lucreze în şedinţe de 150 de minute de exerciţii moderate, sau de 75 de minute de exerciţii energice pe săptămână, trei din patru cetăţeni britanici nu reuşesc să respecte îndrumările.

„Automotivarea poate fi un proces foarte dificil. Tehnica aceasta ar putea funcţiona cu adevărat numai cu îndrumarea unui antrenor personal”, a adăugat Sevits.

Experţii consideră că antrenamentele de înaltă intensitate îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, ceea ce e important pentru stabilitatea nivelurilor de glucoză în sânge, probabil pentru că solicită mai mulţi muşchi decât antrenamentele convenţionale de aerobic. Antrenamentele intense pot contribui, de asemenea, la descompunerea glucozei înmagazinate în muşchi.

Oamenii de ştiinţă avertizează, totuşi, că nu oricine reacţionează pozitiv la acest tip de antrenament, genele jucând un rol important în comportamentul ulterior efortului fizic. „Oricine are condiţii medicale speciale ar trebui să ceară sfatul medicului înainte să înceapă antrenamentul”, au adăugat cercetătorii.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni