Multe stele de tipul soarelui nostru nu sunt singure, ci sunt însoţite de o altă stea, orbitând una în jurul celeilalte. Cercetătorii au descoperit şi planete în jurul acestor sistem binare, denumite circumbinare, planete cu doi sori precum Tatooine, din universul Star Wars.
Pentru a găsi mai multe planete circumbinare, astronomii au analizat informaţiile oferite de telescopul spaţial Kepler de la NASA, care a detectat peste 2.300 de lumi extraterestre de când a fost lansat în 2009. Kepler detectase până acum patru sisteme cu planete circumbinare – Kepler-16, 34, 35 şi 38.
Cercetătorii au anunţat acum descoperirea lui Kepler 47, primul sistem cu mai multe planete care înconjoară o pereche de stele. Sistemul se află la circa 5.000 de ani lumină, în constelaţia Lebăda. Planetele au fost denumite Kepler 47b şi Kepler 47c.
„Kepler 47 ne arată că stelele binare pot avea sisteme planetare, precum cele ale stelelor singuratice. Cele mai multe stele din galaxie sunt binare sau sunt chiar mai ulte, aşa că existenţa sistemelor planetare în jurul lor este extrem de importantă. Dacă am căuta planete doar în jurul stelelor singuratice, am ratat cele mai multe stele din galaxie”, a declarat Jerome Orosz, de la San Diego State University.
Una din cele două stele seamănă cu a noastră, în timp ce cealaltă este mult mai mică şi de 175 de ori mai puţin luminoasă. Cele două planete sunt de 3, respectiv 4,6 ori mai mari decât Pământul. Cea din interiorul sistemului orbitează sorii în 49,5 zile, în timp ce cealaltă în 303,2 zile.
Rezultatele studiului au fost publicate pe 28 august în revista Science.