Două sate desființate de regimul Ceaușescu, locuri în care timpul pare că s-a oprit în loc. Oamenii le-au părăsit în anii ’70, casele lor devenind adăposturi pentru animale

Două sate din Munții Metaliferi desființate de regimul Ceaușescu ar putea reveni la viață, după ce în ultimii 20 de ani aici au trăit doar câțiva oameni. În aceste locuri, unde doar câțiva ciobani și animalele lor mai bătătoresc pământul, timpul pare că s-a oprit în loc.
Alina Costache
01 mart. 2024, 09:20
Două sate desființate de regimul Ceaușescu, locuri în care timpul pare că s-a oprit în loc. Oamenii le-au părăsit în anii '70, casele lor devenind adăposturi pentru animale
Dpuă sate din România în care oamenii au rămas doar o amintire

Cele două sate desființate de Ceaușescu în anii ’70 au ajuns, în cele din urmă, lipsite complet de viață.

Satul Bunești din Hunedoara nu mai e locuit permanent de mai bine de 20 de ani, însă pășunile care înconjoară casele vechi sunt folosite de ciobani. Așezarea se întinde în Munții Metaliferi, pe dealurile înconjurate de păduri, într-o zonă cu un relief care-și taie respirația cu frumusețea sa.

„Prin 1994, a plecat ultimul locuitor din sat. Casele vechi, unele de peste un secol, au rămas așa cum erau în anii în care au fost locuite permanent. Aproape toate gospodăriile au sistem de supraveghere video, pentru a fi ferite de hoți, iar oameni se găsesc mai tot timpul prin zonă, fie cu animalele, fie pe dealuri sau la pădure. Terenurile au fost cumpărate și sunt folosite la pășunat, iar casele sunt conservate. Unele vor fi transformate într-un sat de vacanță”, spune un localnic, potrivit adevarul.ro.

Biserica veche din satul Bunești, ridicată în jurul anului 1872, ajunsese în anii ’90 în pragul prăbușirii, dar a fost restaurată de noii proprietari ai terenurilor agricole și de pășunat din zonă.

„După ce a fost reparată, slujbele au fost reluate – o dată ori de două ori pe an, iar la hramul ei vin câteva zeci de oameni, care au legătură cu aceste locuri”, spune primarul Traian Jude, din comuna Balșa din Huneodara.

Citește și: VIDEO Satul pitoresc din România rămas fără locuitori: „Am doar un câine care îmi ţine de urât. Vecinii s-au dus, televizorul s-o strîcat!

La aproximativ 10 kilometri distanță, satul Roșia din Hunedoara, cu același aspect dezolant, a avut aceeași soartă a localității Bunești.

Până acum câțiva ani, bătrânul Aron Truță era singurul om care mai locuia aici, însă, după cum spune primarul comunei, Traian Jude, familia l-a luat în cele din urmă în Orăștie. Vasile, un alt sătean, a locuit o vreme în sătucul Roșia.

„Aceste sate au fost dezafectate în anii ’80 de regimul comunist. Mulți localnici au plecat să lucreze la Orăștie și în cele din urmă s-au stabilit acolo. Puțini s-au întors în locurile natale”, spune primarul Traian Jude.

Aici, terenurile și casele vechi au fost cumpărate de omul de afaceri Emil Părău, născut aici și stabilit în Valea Jiului. Emil Părău, proprietar de turme de oi, având și afaceri în turism și industria lemnului spunea că și-a propus restaurarea vechilor gospodării, pentru a readuce la viață așezarea pe care și-o dorea transformată într-un sat turistic.

În satul Roșia, drumul este mult mai accesibil decât în trecut, așezarea fiind, da fel ca satul Bunești, în grija crescătorilor de animale și a unor localnici care se asigură că nu au loc furturi și distrugeri în casele vechi.

Sate condamnate la dispariție în comunism

Satele Bunești și Roșia s-au numărat printre cele peste 3.000 de sate din România condamnate în anii ’70 la dispariție, fiind considerate de regimul Ceaușescu „neviabile” și „iraționale”. Dezafectarea lor a început în jurul anului 1980.

„De pe raza comunei Balșa trebuie să dispară două sate mai mici — Roşia şi Buneşti. Depopularea lor se realizează cu repeziciune, dar odată cu satele — nimeni nu observă? — sunt abandonate şi terenurile agricole. Mulţi dintre locuitorii acestor aşezări nu se stabilesc în centrul de comună, ci în alte localităţi, în oraşe, iar în momentul de faţă cel puţin 800 de hectare de fâneţe şi păşuni din cele două aşezări nu mai sunt valorificate. Trebuie neapărat să găsim o formă organizatorică prin care să valorificăm şi aceste terenuri rămase neexploatate”, informa în 1981, ziarul Scânteia Tineretului.

 

 

Oamenii au părăsit treptat satele, în timp ce terenurile și pășunile au fost destinate în anii următori agricultorii și creșterii animalelor. Adoptată la data de 1 noiembrie 1974, „Legea privind sistematizarea teritoriului și localităților urbane și rurale” prevedea dezafectarea a cel puțin 3.000 de sate din România, cu populații mici și fără condiții de dezvoltare.

Legea viza creșterea suprafețelor terenurilor agricole, pășunilor și pădurilor și mutarea localnicilor din satele dezafectate în așezări mai dezvoltate în ce privește infrastructura și utilitățile.

„În cadrul acţiunii de sistematizare se va urmări gruparea gospodăriilor din satele mici şi dispersate în satele care au perspectivă de dezvoltare şi care vor fi stabilite prin lege şi aprobate o dată cu perimetrele construibile. În satele mici şi dispersate ce se vor stabili odată cu aprobarea prin lege a perimetrelor construibile ale localităţilor, se interzice să se construiască clădiri noi”, arăta un paragraf al Legii din 1974.

Citește și: Satul din România unde ești catalogat ca fiind sărac dacă ai Ferrari. Locuitorii de aici lucrează în Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie și investesc banii în case luxoase cu trei etaje

Programul adoptat prin legea sistematizării viza extinderea facilităților moderne în mediul rural, însă doar în satele considerate „viabile” pentru economia, industria și agricultura României.

„Cu scopul final al unei „societăţi socialiste dezvoltate multilateral”, acest program ambiţios, numit ”sistematizare”, avea să schimbe dramatic faţa României rurale. Iniţiat oficial în 1974, programul viza dublarea numărului de oraşe până în 1990. Aproximativ 550 de sate au fost selectate să primească banii şi materialele necesare pentru conversia lor în centre industriale. Programul a cerut investiţii în şcoli, clinici medicale, locuinţe noi şi industrie nouă”, arătau cercetătorii de la Biblioteca Congresului SUA, în volumul „România, un studiu al ţării”, editat în 1989 de Ronald D. Bachman (1947 – 2012).

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate