Temperaturile foarte scăzute din Siberia sunt subiect de polemică între municipalităţile din două sate situate la 9.000 de kilometri distanţă de Moscova. Două aşezări de aproximativ 500 de locuitori fiecare îşi dispută titlul de „pol al frigului”, fiecare dintre ele invocând cea mai scăzută temperatură din toate timpurile.
Controversa este departe de a fi doar una locală, fiind acum implicaţi în polemică şi istorici, şi meteorologi. Miza conflictului este numărul de turişti care ar putea fi interesaţi să ajungă la „polul frigului”.
În satul Oimiacon autorităţile au ridicat chiar un monument pe care scrie „Polul Frigului”, iar locuitorii sunt foarte mândri că reuşesc să înfrunte gerul cumplit.
„Când eram încă la şcoală, îmi amintesc că aveam în fiecare an minus 60-61 de grade. Era în fiecare an aşa, cel puţin 10 zile la rând”, povesteşte un sătean.
Acum, însă, iarna este mai blândă, iar mercurul din termometre scade rar sub minus 50 de grade. Zăpada se topeşte de regulă în mai, pentru a se întoarce în septembrie.
La 1.000 de kilometri nord de Oimiacon, un alt sat siberian, Verhoiansk, revendică titlul de cea mai geroasă localitate. Însă istoricii spun că este vorba de o greşeală.
„A apărut o greşeală într-un document, undeva, potrivit căreia la Verhoiansk s-a înregistrat în 1885 o temperatură de minus 67,8 grade Celsius. De aici a pornit disputa”, a explicat istoricul Tamara Vasilieva.
Meteorologii insistă că temperaturile măsurate până la începutul secolului al XX-lea nu sunt de încredere, pentru că termometrele nu erau omologate.