În imaginile surprinse de camera de supraveghere amplasată în una din sălile de examen de la Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă se vede clar cum elevii ignoră complet prezența profesorilor asistenți.
Dacă imediat după primirea subiectelor absolvenții de clasa a XII-a au început să vorbescă între ei, la puțin timp discuțiile dintre candidați se purtau, mai degrabă ca într-o oră de clasă, decât ca la un examen. Aceștia se sfătuiau nestingheriți unul cu celălalt chiar sub privirile supraveghetorilor.
Spre finalul probei, unul dintre elevii de pe rândul din mijloc se întoarce chiar către candidatul surprins cu o ciornă care nu îi aparține, probabil în încercarea de a profita de rezolvarea gata făcută. Apoi, atât fetele din spatele clasei, cât și băieții de pe rândul din mijloc au început să copieze unul de la celălat. Abia când a ajuns un inspector ISJ în sală și a văzut ciorna care se diferenția de restul lucrărilor, elevul a fost tras la răsundere.
Potrivit reporterntv.ro, după ce imaginile au fost analizate de întreaga comisie, marţi spre miezul nopții s-a decis ca toți elevii care au copiat să fie eliminați din examenul de bacalaureat.
„Dacă se vor dovedi aceste învinuiri, iar frauda a fost săvârșită cu acordul explicit al cadrelor, prin neimplicarea lor sau mijlocirea lor directă, aceste cadre nu-și vor mai găsi locul în sistemul de învățământ”, a precizat Răducu Popescu, inspector general ISJ Constanța.
Ministerul Educației cercetează un caz de fraudă la bacalureat și la un liceu din Bihor unde 108 absolventi de liceu au fost eliminati de la bacalaureat. Acolo, mai bine de jumătate dintre elevii care au susţinut examenul au copiat la proba obligatorie a profilului. Numărul elevilor eliminaţi îl depăşeşte chiar şi pe cel al candidaţilor prinşi că fraudau examenul acum doi ani la liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Sunt chiar mai mulţi decât cei eliminaţi anul acesta şi la alte probe în întreaga ţară.
„E vorba de un număr de 303 elevi eliminati din examen pentru frauda, un număr mai mare decat anul trecut. Acest număr a fost generat de cazul regretabil din judetul Bihor, de la Colegiul Unirea, unde s-au depistat nereguli in 10 sali examen unde au fost 191 candidati. Am facut eforturi pentru a determina gradul de implicare si vinovatie pentru fiecare elev in parte, pentru a identifica elevii care nu au participat la aceasta frauda. Analizand lucrarile si inregistrările, 108 elevi din 191 elevi au incalcat regulile si au fost dati afara din examen”, a declarat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu la România TV.