Două treimi dintre români, de acord cu exploatarea resurselor naturale, dacă se respectă mediul

Aproximativ două treimi dintre români sunt de acord cu explorarea și exploatarea resurselor naturale, dar numai cu respectarea condițiilor de mediu, relevă un sondaj de opinie realizat de Inscop Research.
Iulian Tudor
04 dec. 2013, 11:34
Două treimi dintre români, de acord cu exploatarea resurselor naturale, dacă se respectă mediul

Rugați să își exprime acordul sau dezacordul față de explorarea resurselor naturale ale României, 65,2% din totalul celor investigați se pronunță în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opune acestei activități, iar 6,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare, potrivit Agerpres.

De asemenea, 61,9% din populația României se pronunță în favoarea exploatării resurselor naturale în vederea valorificării, în timp ce 29,8% se declară împotriva activității de exploatare, iar 8,3% nu știu sau nu răspund.

Conform sondajului, 45,9% dintre respondenți se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se respectă normele europene de mediu, în timp ce 6,9% sunt de acord cu explorarea în orice condiții.

De asemenea, 22% dintre respondenți se pronunță împotriva exploatării dacă nu se respectă normele europene de protecție a mediului, în timp ce 19,6% se opun exploatării resurselor naturale indiferent de condiții.

Cu privire la naționalitatea companiilor care ar trebui să fie implicate în exploatarea resurselor naturale, 51,2% dintre români se pronunță pentru ca aceasta să fie asigurată de către companii românești, 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent dacă activitatea este realizată de companii românești sau străine, 14,5% sunt împotriva exploatării indiferent dacă activitatea este asigurată de companii românești sau străine, 8,6% se pronunță împotriva exploatării dacă activitatea este realizată de companii străine, iar 8,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul mai relevă că 73,7% dintre români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă aceasta duce la scăderea prețurilor (la gaze, energie electrică, energie termică), 17,4% se pronunță împotriva exploatării resurselor naturale indiferent de efectele asupra prețurilor la energie, iar 8,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

„Majoritatea românilor sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale, cea mai mare parte dintre aceștia sprijinind această activitate dacă sunt respectare condițiile de mediu. Acesta pare a fi marele câștig al manifestărilor din ultimele luni—conștientizarea populației cu privire la importanța protejării mediului înconjurător, relevată și de faptul că doar 6,9% nu sunt interesați de problemele de mediu în cazul unei exploatări. Este o schimbare calitativă în bine a universului valoric al românilor. Altfel spus, românii înțeleg avantajele exploatării, sunt de acord cu exploatarea, dar doresc condiții de mediu stricte, conform standardelor europene. În plus, mai vor implicarea companiilor românești, existând un orizont de așteptare uriaș cu privire la reducerea prețurilor la energie dacă exploatăm resursele naturale ale țării”, susține Remus Ștefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7—14 noiembrie 2013.

Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul superb din România în care turiștii n-au voie să intre. E foarte important pentru țara noastră
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Românii pot intra în CAPCANA taloanelor de pensii! La ce să fii FOARTE atent
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pensionarii lui Ceaușescu. Județele în care se plătesc cele mai mari pensii din țară
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Poșta Română distribuie deciziile de recalculare a pensiilor
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...