Rugați să își exprime acordul sau dezacordul față de explorarea resurselor naturale ale României, 65,2% din totalul celor investigați se pronunță în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opune acestei activități, iar 6,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare, potrivit Agerpres.
De asemenea, 61,9% din populația României se pronunță în favoarea exploatării resurselor naturale în vederea valorificării, în timp ce 29,8% se declară împotriva activității de exploatare, iar 8,3% nu știu sau nu răspund.
Conform sondajului, 45,9% dintre respondenți se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se respectă normele europene de mediu, în timp ce 6,9% sunt de acord cu explorarea în orice condiții.
De asemenea, 22% dintre respondenți se pronunță împotriva exploatării dacă nu se respectă normele europene de protecție a mediului, în timp ce 19,6% se opun exploatării resurselor naturale indiferent de condiții.
Cu privire la naționalitatea companiilor care ar trebui să fie implicate în exploatarea resurselor naturale, 51,2% dintre români se pronunță pentru ca aceasta să fie asigurată de către companii românești, 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent dacă activitatea este realizată de companii românești sau străine, 14,5% sunt împotriva exploatării indiferent dacă activitatea este asigurată de companii românești sau străine, 8,6% se pronunță împotriva exploatării dacă activitatea este realizată de companii străine, iar 8,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sondajul mai relevă că 73,7% dintre români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă aceasta duce la scăderea prețurilor (la gaze, energie electrică, energie termică), 17,4% se pronunță împotriva exploatării resurselor naturale indiferent de efectele asupra prețurilor la energie, iar 8,9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
„Majoritatea românilor sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale, cea mai mare parte dintre aceștia sprijinind această activitate dacă sunt respectare condițiile de mediu. Acesta pare a fi marele câștig al manifestărilor din ultimele luni—conștientizarea populației cu privire la importanța protejării mediului înconjurător, relevată și de faptul că doar 6,9% nu sunt interesați de problemele de mediu în cazul unei exploatări. Este o schimbare calitativă în bine a universului valoric al românilor. Altfel spus, românii înțeleg avantajele exploatării, sunt de acord cu exploatarea, dar doresc condiții de mediu stricte, conform standardelor europene. În plus, mai vor implicarea companiilor românești, existând un orizont de așteptare uriaș cu privire la reducerea prețurilor la energie dacă exploatăm resursele naturale ale țării”, susține Remus Ștefureac, director INSCOP.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7—14 noiembrie 2013.
Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.