Dovada clară a reţelei de discreditare USR – procurori DNA – jurnalişti. Judecătoarea Lia Savonea, recent promovată prin concurs la ICCJ, a dezvăluit că gruparea formată din jurnaliști, magistrații și lideri ai unor ONG-uri au supus-o timp de șase ani unei campanii de denigrare, pe toată durata mandatului său de membru al CSM.
Anunţul vine după ce g4media.ro a publicat mai multe stenograme care conţin interceptări dintr-un dosar de corupție, care arată cum șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, comanda articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea.
Stenogramele sunt dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, comanda articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea.
Cristina Guseth se punea de acord cu procurori membri ai unor ONG-uri, dar și cu jurnaliști, pentru a pregăti o campanie negativă de presa împotriva judecătoarei Liei Savonea ce ocupa atunci funcția de presedinte CSM , în prezent judecător ICCJ.
Cristina Guseth, care a fost propunerea fostului premier Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Justiției şi are o relație apropiată cu fostul ministru PDL al Justiției, Monica Macovei, și cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, solicita declanșarea unei campanii negative la adresa judecătoarei Lia Savonea pentru că „dacă nu este deloc f… în presă, asta face ce vrea!”, iar în discuție sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica (articolul comandat AICI), Alex Costache, Virgil Burlă și Liviu Avram. Aceștia se aflau în contact cu procurorii DNA Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, membri ai unor ONG-uri de magistrați, organizații apropiate / sprijinite de Freedom House.
În discuție era invocat un ghid de comunicare între magistrați și jurnaliști, iar articole negative au fost publicate ulterior discuțiilor, conform strategiei solicitate de Cristina Guseth.
„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost suspusă pe parcursul celor şase ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Acum avem dovada subteranelor linşajului, a modului coordonat şi profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”, a declarat Lia Savonea pentru stiripesurse.ro.
Ardelean Cristian Marius: „Ce se mai întâmplă?”
Doamnă: „La CSM. deci se întâmplă ca să vă închidă gura la toţi, aia se întâmplă”
Ardelean Cristian Marius: „Să nu se afle numai…”
Doamnă: „Uită-te că se află în dezbatere publică şi n-a scris decât Burlă (n.r. – jurnalistul Virgil Burlă) despre asta”
Ardelean Cristian Marius: „Păi, da, măi, Burlă, am văzut asta, este incredibil”
Doamnă: Păi, da, măi, îm Paştele mă-sii, am vorbit acuma cu Liviu Avram, trebuie făcute observaţiile şi scrise acolo (…)
Doamnă: „Toată lumea-i ocupată, pe asta se bezează şi Savonea”
Ardelean Cristian Marius: „Da, păi când dădea aşa termen”
Doamnă: „Da, mă, să scrie Ionel, da sa scrie Ionel şi să spună că la asemenea amploare ea îşi bate joc ţi îl trece cum vrea ea, iar dacă nu este deloc f… în presă, asta face ce vrea!”
Ardelean Cristian Marius: „Da, uite că acum am vorbit cu Ionel (…)”
Doamnă: „Bine, hai că vorbesc cu el şi mă lămuresc pe unde e”
Ardelean Cristian Marius: „Ştii unde merg ziariştii aştia, da, sub acoperire!”
Doamnă: „Eu am mai fost cu ei, mă, Cristi, îi cunosc!”
Lia Savonea amintește și de fosta ei colegă din CSM, Andrea Chiș, cea despre care șefa Feedom House, Cristina Guseth, afirma că „a agitat-o” pentru a participa la campania de discreditare în presă. „În fine, un judecător membru CSM işi dă mâna cu procurori şi factori exteriori justiţiei într-o uneltire cu valenţe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se intregeşte) al subteranelor linşajului, al punerii în practică a distrugerii credibilităţii cuiva, a unei operaţiuni de şantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media. Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj. Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, a mai anunțat judecătoarea Lia Savonea.