Dr. Adrian Marinescu, adevărul despre bilanţul zilnic de la ora 13: Probabil avem de 10 ori mai mulţi infectaţi

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 733 de cazuri noi de COVID-19, bilanţul îmbolnăvirilor fiind de 70.461 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 38 de decese, totalul fiind 3.029. 497 de pacienţi sunt la ATI. Judeţele Bistriţa Năsăud, Caraş - Severin, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj şi Vrancea nu au înregistrat niciun caz nou de infectare cu noul coronavirus.
Romania TV
18 aug. 2020, 05:02
Dr. Adrian Marinescu, adevărul despre bilanţul zilnic de la ora 13: Probabil avem de 10 ori mai mulţi infectaţi

România a depășit pragul de 70.000 de cazuri, iar restricțiile impuse nu par să mai facă față relaxării oamenilor. Medicii atrag atenția asupra pericolului, însă românii refuză să accepte realitatea. În plus, cadrele medicale avertizează asupra unui număr mult mai mare de infectați față de cel raportat zilnic, deoarece anchetele epidemiologice se derulează cu dificultate, iar testarea nu este suficient de extinsă. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, susține că este foarte probabil ca numărul real al celor infectați să fie de 10 ori mai mare.

„Dacă avem 1.000 de cazuri zilnic, ar trebui să ne gândim la un total de 10.000 de infectări pentru ziua respectivă. Anchetele epidemiologice nu sunt rapide, testarea nu este una extinsă, prin urmare, un asimptomatic poate umbla liber mult timp pe străzi. Chiar și o oră poate fi mult, dacă merge în spații aglomerate și nu poartă mască. Așadar, numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze”, a declarat dr. Marinescu, pentru wall-street.ro.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că un procent de numai 2% dintre români s-au imunizat până acum, deci va trebui să ne obișnuim să trăim mai mulți ani cu noul coronavirus.

Numărul de infectări raportat în fiecare zi, la prânz, nu face decât să ne orienteze. Dr. Adrian Marinescu a menționat, încă o dată, că efectele restricțiilor impuse nu se văd și că românii refuză să creadă că aceste reguli sunt pentru binele lor.

Cum pot apărea rezultate fals pozitive sau negative la testul Real-Time PCR pentru depistarea COVID-19. Explicaţia medicilor

Potrivit unui Raport al Uniunii Europene, România este unul dintre statele cu cea mai scăzută rată a testărilor. Ceea ce se întâmplă în weekend vine în aprobarea acestui raport, împreună cu cifrele raportate la începutul săptămânii. „Nu există stat care să nu își dorească să testeze mai mult. Testăm mai mult decât la începutul pandemiei. Trebuie să punem la socoteală și testările la cerere. Testările la cerere sunt cele care au dus la o creștere a numărului total de cazuri. Părerea mea este că testăm mult, în prezent”, a răspuns dr. Adrian Marinescu.

Cât despre situația de peste weekend, acesta explică faptul că au loc doar testările cu notă de urgență. În plus, clinicile private nu testează la sfârșit de săptămână, iar în spital, sunt testați doar cei care vin cu simptome severe sau cei care au vreo suspiciune neplăcută.

Dacă ne uităm la testele efectuate, vom constata că cea mai mare pozitivitate înregistrată este pe weekend, deoarece atunci sunt testate urgențele.

„Regiunile cu focare au așa numitele zone roșii. Sunt cămine de bătrâni, unde toți cei din instituție sunt infectați, spre exemplu. Ei bine, dacă ancheta epidemiologică nu este realizată eficient și rapid, se formează un bulgăre de zăpadă. Este descoperit un pacient infectat, iar lucrurile întârzie să apară. Contacții nu sunt descoperiți la timp, nu sunt izolați la domiciliu și își fac în continuare treburile (merg la cumpărături sau la serviciu). Astfel, se formează un bulgăre care se rostogolește. Prin urmare, nu există o frână a acestor focare”, a explicat medicul infecționist.

Dr. Marinescu susține că ar fi o idee foarte bună testarea contacților unei persoane infectate, însă această testare să se realizeze dintr-un fond al statului.

„În prezent, testarea la cerere se face contracost. Se testează doar cei care pleacă în concediu sau cei care au vreo suspiciune”, a mai spus dr. Marinescu.

Cât despre recordul de pacienți de la ATI (497 la număr), dr. Adrian Marinescu nu este surprins, atâta timp cât regulile de protecție nu sunt respectate.

Nu există o îmbunătățire. Din numărul mare de îmbolnăviri, un procent sunt forme severe. La ATI, internarea durează, în medie, două săptămâni, iar locurile nu se eliberează rapid. Astfel că, acel procent, oricât de mic ar fi, se adaugă la cei existenți deja. Avem o creștere constantă în fiecare zi.

Pe teritoriul României au fost confirmate 71.194 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 733 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în timp ce la ATI sunt peste 497 pacienți internați.

 

În privința perioadei în care virusul ar putea fi eradicat, Tătaru și-a exprimat speranța ca un vaccin să fie pus pe piață „măcar în jumătatea anului viitor”. În plus, ministrul a anunțat că din probele adunate până acum reiese că doar 2% din cetățeni s-au imunizat.

„Experiențele fiecărei pandemii au arătat conviețuirea un an jumătate, poate chiar doi. Se lucrează la vaccin. În iunie, am început să facem testul de seroprevalenta. Din cele 4.000 de probe, am putut observa o imunizare de doar 2%. Nerespectarea unor reguli ne face să trecem prin boală cu o imunizare foarte mică. Precauțiile rămâm de bază (…) La nivelul UE, avem discuții cu mai multe firme, vor intra în faza trei la finalul anului. Sperăm ca pe piată să-l găsim măcar în a doua jumătate a anului viitor. Nu avem informații exacte că vaccinul rusesc ar fi testat, patentat, pentru a-l folosi”, a declarat Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

Ministrul Sănătății a mai subliniat că media de vârstă a pacienților a scăzut și, de asemenea, a crescut numărul cazurilor grave în rândul tinerilor.  În prezent, la ATI sunt 1.030 de paturi, medicii folosind, ca terapie, tot ce se folosește la nivel mondial.

Nelu Tătaru a menționat și zonele cu cel mai ridicat grad de risc din țară. „Zonele cu cele mai mari probleme sunt Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Ilfov, București, Iași, Galați, Vâlcea, Vaslui – prin căminele de bătrâni sau asistați social. Sunt anumite focare instituționalizate sau care se constituie la întoarcerea din concediu sau la muncă. Transportul de navetiști face ca transmiterea să se facă accentuat”, a precizat oficialul.

Tătaru a criticat din nou atitudinea oamenilor politici care neagă existența virusului și a subliniat că numai prin respectarea regulilor pot fi împiedicate noi restricții.

„Este o atitudine generalizată a unei părți a spectrului politic de a merge pe calul negaționismului. În acest moment, nici măcar asimptomaticul nu mai vrea să plece acasă din spital. Cel puțin o parte dintre noi avem cunoștințe sau rude care au decedat. Nu este de glumă, dar nici nu vreau să bagatelizăm. (…) Nu avem nicio intenție să reintroducem restricții sau să închidem libertatea cuiva sau ramuri ale economiei, dar haideți să respectăm regulile”, a transmis ministrul Sănătății, la Realitatea Plus.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București