Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.
Filip Stan
23 ian. 2013, 20:19
Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, susţine demersul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în ceea ce priveşte programele de prevenţie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind şi iniţiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, scrie agerpres.ro.

„Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenţie primară până la reabilitare). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening şi vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup ţintă de 10-14 ani. Finanţarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, la solicitarea părinţilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel naţional, cu accent pe Bucureşti, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcţioneze la fel de bine precum a funcţionat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E şi Vest ale ţării”, a spus Pană, într-o conferinţă de presă.

Vaccinarea, alături de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94%, a subliniat, la rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu.

Aceasta a explicat că vaccinul anti – HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tulpinile de HPV 6, 11, 16 şi 18 şi se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani.

Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, la acestea eficienţa fiind de 99%, dar şi populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, şi tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

„Profilul de siguranţă al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacţii adverse la locul injectării, reacţii comune oricărui tip de vaccinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit şi de recomandarea diferitelor societăţi profesionale recunoscute mondial: Societatea Americană de Cancer, Academia Americană a Medicilor de Familie, Academia Americană de Pediatrie, Colegiul American al Ginecologilor”, a spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Ea a subliniat necesitatea existenţei unui Registru naţional pentru tinerele vaccinate. Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume şi numărul este într-o continuă creştere.

Organismele europene şi internaţionale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat peste 20 de ţări din cadrul Uniunii Europene desfăşoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria şi Cehia, cele două ţări lansând astfel de programe în anul 2012.

În ţări unde există programe de prevenţie şi screening s-a demonstrat statistic că rata mortalităţii cauzate de această afecţiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeş-Papanicolau. Fundaţia Renaşterea promovează prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa şi de a se proteja pentru a-şi păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

La rândul său, Dana Războiu, ambasador al Coaliţiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România, consideră că este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cum ar fi cel de col uterin, şi, din lipsă de informaţie, să nu fie folosit.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestei boli şi a modalităţilor prin care poate fi prevenit.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susţinut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti, şi Răzvan Mazilu, dansator şi coregraf. Reprezentaţia cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcţia de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în România.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Cele 10 aplicații populare care pot distruge bateria telefonului tău. Mulți le instalează fără ca măcar să își dea seama ce pot face
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Românii nu mai au voie cu aceste produse. Au fost interzise în UE
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat lovitura în România. Acum s-a aflat ce a făcut: E clar! Nu există niciun dubiu
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Miniștrii de externe francez, german și polonez planifică o călătorie comună la Washington
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025