Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID: „Împărţirea în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”

Medicul Alexandru Rafila spune că, la momentul actual, împărţirea spitalelor în COVID şi non-COVID nu se mai justifică întrucât secţiile ATI se apropie de 1.300 de pacienţi şi, deci, nu mai există multă disponibilitate.
Oana Anghel
15 mart. 2021, 09:34
Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID:
Secţie ATI. Sursa FOTO: caixinglobal.com

Spitale COVID. Profesorul Alexandru Rafila a explicat faptul că autorităţile sanitare din România ar trebui să adopte o altă strategie în momentul de faţă, şi anume una adoptată de întreaga Europă. În opinia sa, împărţirea spitalelor în COVID şi non-COVID nu se mai justifică în acest moment, potrivit News.ro

Dr. Alexandru Rafila spune că nu mai este necesară împărţirea în spitale COVID şi non-COVID

Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate. Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie”, spune profesorul Rafila.

Dr Rafila precizează faptul că locurile la ATI s-au redus semnificativ din cauza incendiului de la Matei Balş. 120 de locuri au devenit, astfel, indisponibile.

La Matei Balş, de exemplu, capacitatea este redusă din cauza incendiului care a avut loc în ianuarie. La Matei Balş sunt foarte multe persoane în unităţile de primiri urgenţe, avem acolo 120 de paturi mai puţin, acel pavilion care a ars era unul dintre cele mai importante, era şi cel mai mare, era aproape plin şi atunci când s-a produs incendiul, acum este gol. Au ajuns la limită toate aceste spitale, în secţiile de terapie intensivă observaţi că, în ciuda faptului că numărul mediu de cazuri este jumătate faţă de cât era în noiembrie, numărul de persoane internate la ATI este similar cu cel înregistrat atunci, ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există.

Citeste si Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităţilor

Cred că mai este o soluţie care ar trebui implementată, la nivelul fiecărui judeţ, toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi covid să fie coordonate de un centru judeţean încât aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă„, a declarat pentru News.ro prof Alexandru Rafila.

Medicii trag un semnal de alarmă vizavi de faptul că oamenii se prezintă târziu la spital şi îşi autoadministrează medicamente

Secţiile de ATI ale spitalelor COVID şi suport COVID din Capitală sunt pline ochi, iar în ţară mai sunt disponibile doar 30 de locuri. Medicii atrag atenţia asupra faptului că pacienţii ajung la spital târziu, după o perioadă în care stau acasă şi îşi autoadministrează medicamente.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!