Faptul că numărul de îmbolnăviri se apropie de 1000 pe zi nu ar trebui să producă îngrijorare, spune specialistul. El adaugă că atât timp cât numărul de testări va crește, la fel se va întâmpla și cu cazurile. Pe de altă parte, profesorul atrage atenţia asupra unui alt pericol.
Specialistul este de părere că pandemia de coronavirus este cea mai puțin gravă dintre toate pandemiile prin care a trecut omenirea și, prin urmare, s-ar putea reveni la viața normală.
“Opinia mea este că trebuie să revenim rapid la viața normală. Fac comparația tot cu gripa, pentru că este tot un virus. SARS-CoV-2 este puțin mai grav decât gripa, dar nu exagerat mai grav. Așa cum am trăit normal și în fiecare an avem epidemii de gripă pe care le-am tratat normal, așa trebuie să facem și acum.
Să ne trăim viața. Pentru că dacă ne baricadăm în casă și avem această frică, societatea va fi în disoluție pentru că vor fi numai micronuclee care nu au sentimente de solidaritate, compasiune, nu mai au dorința de a face ceva împreună, iar repecusiunile sociale, economice sunt foarte grave. De aceea, trebuie să învățăm să ne trăim viața, să ne bucurăm de ea și să revenim la normal.
Nu este nici ciumă bubonică, nici gripa spaniolă. Omenirea a trecut prin multe pandemii, dar aceasta este cea mai puțin gravă dintre toate pandemiile care au existat până în prezent”, a precizat specialistul pentru sursa citată.
Prof. dr. Astărăstoae a adus în discuţie faptul că multe ţări au interzis accesul românilor pe teritoriul lor, spunând că acesta este efectul „apelurilor apocaliptice”.
“Noi ne interzicem accesul în țările din străinătate care deja au limitat sau au condiționat accesul românilor. Când transformi această problemă strict științifică în problemă politică în care fiecare vrea să capete capital electoral, unii care spun ce bine au gestionat criza, alții că ce prost au gestionat criza, rezultatul este acesta. Ne va fi interzisă deplasarea. Dacă o tratezi pe calm, atunci va fi altceva.
Ar trebui să se mai apeleze la specialiști care au prins pandemii. Fără supărare, dar nici Raed Arafat și nici alții nu au experiența profesorului Geza Molnar, care a combătut epidemii și în Deltă, și malarie și care este, totuși, o somitate și a cărui voce se aude foarte rar și care nu îndeamnă la apocalipsă”, a mai spus Astărăstoae.