Întrebată dacă numărul infecţiilor cu noul coronavirus va creşte în octombrie, dr. Beatrice Mahler a explicat că medicii nu s-au aşteptat să aibă „acest număr mare de cazuri atât de devreme, în această toamnă.
„Am fi foarte fericiţi dacă spre sfârşitul lunii se va stabiliza numărul cazurilor. Cel mai probabil vom mai avea creşteri în urmatoarele zile, până la jumătatea lunii octombrie. Din păcate, noi nu ne-am aşteptat să avem acest număr mare de cazuri atât de devreme, în aceasta toamnă. Ne aşteptam să crească undeva după jumătatea lunii octombrie, insă, iată, numărul a trecut de 3.000 încă din aceste zile”, a menţionat managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, conform Ziare.com.
Dr. Beatrice Mahler a explicat că infrastructura este cea mai gravă problemă a sistemului medical din România, în timpul epidemiei de COVID.
„Este necesară o reorganizare în aşa fel încât să avem peste tot circuite separate covid-non Covid. Apoi, vorbim despre personal insuficient. Numărul de asistenţi medicali şi medici trebuie să fie mai mare pentru un pacient Covid. Schema de personal trebuie cu siguranţă modificată astfel încât timpul petrecut în echipamentul de protecţie să nu depăşească şase ore. Nu a crescut numai numărul zilnic, ci şi cel al pacienţilor care au neaparat nevoie de internare”, a menţionat dr. Mahler.
„Starea de urgenţă nu ar aduce numai beneficii, ci ar aduce şi o problemă asupra sistemului medical. Impunerea restricţiilor ar trebui să se facă în unele teritorii unde incidenţa este foarte mare. Când prin respectarea regulilor putem să reducem numărul de cazuri, cred că trebuie să o facem. Nu cred că revenirea la o stare de urgenţă generală ar aduce beneficii sistemului medical”, a afirmat managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.
Dr. Mahler a precizat că la Institutul „Marius Nasta” toate paturile de la secţia de Terapie Intensivă dedicate bolnavilor de COVID-19 sunt ocupate.
„Rata de mortalitate este mare in ATI. Sase din zece pacienti decedeaza”, a menţionat medicul.
„Din păcate cei care se prezintă în ATI sunt în stare gravă. Unii au amânat venirea la spital de frică. Le este frică să nu se contamineze de la vreun pacient infectat. Au crezut că lucrurile se vor mai calma. Insă nu s-a întamplat aşa. În prezent, numărul de pacienti non-Covid care se poate interna este mic. Pacientii care ajung in spitale ajung cu forma gravă de boală. Pacientii trebuie sa stie ca circuitele sunt foarte stricte, astfel incat riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este minim. Este mai mare riscul sa te infectezi intr-un loc public, unde nu porti distanta si masca, decat intr-un spital”, a adăugat Dr. Beatrice Mahler.
De la începutul pandemiei de COVID-19 în Romania, au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 113.112 pacienţi au fost declarati vindecaţi.