Medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu a spus că este foarte importantă mişcarea pentru prevenirea apariţiei afecţiunilor cardiovasculare şi a explicat că pentru a încuraja cetăţenii să facă sport a înfiinţat Athletic Cardio Club.
„Ideea clubului este foarte simplă: am căutat o modalitate concretă de punere în aplicare a unui program naţional de prevenţie a bolilor cardiovasculare la nivelul Societăţii Române de Cardiologie. Dincolo de alte planuri pe hârtie am zis să facem ceva concret.
Ideea este destul de simplă: una este să le spui oamenilor că trebuie să facă mişcare pentru a preveni orice boală cardiovasculară şi alta este să o faci împreună cu ei, eşti mult mai credibil. Toată ideea a fost destul de simplă să facem un club care este al nostru, al cardiologilor, noi nefiind altceva decât vectorii, să fim exemple care să fie urmate de oameni care au alte profesorii.
Este primul club de acest fel din Europa şi sperăm ca ideea noastră să o exportăm în mai multe societăţi europene de cardiologie astfel încât într-o zi să vedem şi visul nostru – o federaţie Athletic Cardio Club în Europa”, a explicat doctorul cardiolog.
El a arătat că în urmă cu doi ani când s-a înfiinţat clubul erau 33 de persoane dintre care una singură avea o altă ocupaţie decât aceea de medic şi a spus că în prezent clubul are 380 de membri, 33% dintre aceştia având alte profesii decât cea de doctor.
„În urmă cu 4 luni am început un proiect cu Gabriela Szabo. Vom organiza manifestări sportive, dar nu aceasta este ideea noastră esenţială. Problema este cum să faci ca mii de oameni să se apuce de activitate sportivă„, a mai spus Gabriel Tatu-Chiţoiu.
El a precizat că pe site-ul clubului există o secţiune „obiectiv 600 de kilometri” şi fiecare membru îşi poate contabiliza acolo ce distanţă a parcurs zilnic.
„Pe site-ul nostru avem o secţiune care se cheamă obiectiv 600 de kilometri. Fiecare în ţara asta se duce şi face ce activitate doreşte, aleargă, merge pe jos şi la sfârşitul zilei intră pe site şi îşi pune numărul de km pe care i-a făcut în ziua respectivă. În felul acesta îşi contabilizează singur numărul de km pe care şi în acelaşi timp apare într-un clasament naţional„, a spus medicul.
Potrivit acestuia, medicii din Athletic Cardio Club reprezintă România la campionatele internaţionale ale medicilor.
ACC a premiat vineri în cadrul primei gale un număr de 80 de persoane, unele dintre acestea care şi-au îndeplinit obiectivul de a face 600 de km pe jos, dar şi pe cei care au participat la competiţiile sportive.