„Ca urmare, nu putem afirma, din păcate, că avem un sistem de sănătate performant și evoluat. Am avut încrederea că toți cei douăzeci și ceva de miniștri ai sănătății pe care i-am schimbat din 1990 au fost animați de ideea de reformă în domeniu. Ideea de reformă în sănătate a fost preluată și transformată în inițiative de către decidenții care au ocupat postul de ministru, însă probabil că de cele mai multe ori inițiativa unui ministru nu s-a articulat și cu ceea ce am dorit ori a previzionat următorul ministru și atunci reforma în sistemul de sănătate s-a circumscris pe o traiectorie extrem de lentă și oarecum imprevizibilă”, a afirmat prof. univ. dr. Ioan Lascăr, potrivit Agerpres.
În context, el spune că „abordările din ultimele zile privind problemele din sistemul medical și intențiile de reformare ale acestuia nu sunt noutăți”.
„Sunt necesare, de acum, abordări responsabile, discuții cu specialiștii pentru identificarea exactă a problemelor, dar și surselor pentru soluții reformatoare. Este nevoie așadar de voință și decizie, conectate la realități și nu la lucruri imaginate că ar fi bune, urmate de apatie”, a mai spus Ioan Lascăr.
El consideră problema infecțiilor intraspitalicești, relevată în ultima perioadă, drept „una reală, care trebuie să fie în atenția decidenților”.
„Este o problemă care preocupă acum lumea medicală din întreaga lume, deoarece acolo unde apar face mult mai dificilă misiunea noastră a medicilor. Este o problemă cu care se confruntă orice asemenea unitate medicală din lume, locul către care se îndreaptă oamenii bolnavi.
Nu ne așteptăm să găsim microbi, bacterii, viruși ce au o anumită agresivitate în alte clădiri publice, în parcuri de distracții. Apariția acestora este acolo unde vin oameni în suferință, purtători ai unor astfel de tulpini virulente, dar este obligația celor care trebuie să analizeze situațiile de criză apărute să ia măsurile oportune pentru a veni în întâmpinarea dorințelor normale ale pacienților de a le asigura maximum de calitate în serviciile de sănătate”, a subliniat prof. univ. dr. Ioan Lascăr.
Ioan Lascăr a participat sâmbătă, la Comănești, la evenimentul de redeschidere a Ambulatoriului de la Spitalul orășenesc, după ce în ultimele 13 luni acesta s-a aflat într-un proces complex de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură și tehnică medicală de ultimă generație.