Urdă și cartoful fiert sunt cele două alimente pe care le-a găsit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care a și explicat de ce sunt bune pentru slăbit.
Care sunt beneficiile urdei
Potrivit medicului, urda vă ajută să vă construiți armonios masa musculară și ţine de foame.
„Urda are doar 8% grăsime saturată și proteine de calitate superioară și poate fi consumați fără probleme și cu puțină sare, daca nu vă încântă gustul, care este destul de fad. Pentru că are o densitate nutrițională mare, urda oferp rapid senzația de sațietate și aceasta se menține câteva ore bune.
Lista celor mai toxice alimente care se găsesc în comerţ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi îţi spune ce produse de bază trebuie să dispară din coşul de cumpărături
De altfel, e indicat să mâncați urda la micul dejun, la ora 10.00 și la ora 17.00, când glicemia scade în mod natural. Dacă o includeți în dietă și faceți si sport, vă mai bucurați de un avantaj. Urda e bogată în aminoacizi ramificați care cresc masa musculară”, susține Gheorghe Mencinicopschi, potrivit dcmedical.ro.
În plus, dacă țineti dietă și aveți un job stresant, urda vă protejează ficatul datorită așa numiților aminoacizi esențiali cu sulf pe care îi conține.
Ca o rețetă delicioasă, Gheorghe Mencinicopschi recomandă să combinați urda cu mărarul, care are efect estrogenic și care, consumat regulat, ajută femeile să aibă un ciclu menstrual normal și favorizează fermitatea sânilor.
Urda se mai poate consuma la aceeași masă cu ardei gras, castravete și roșii, dar nu se asociază în decursul unei mese cu pește sau orice fel de specialitate din carne, pentru că stomacul nostru nu e capabil să digere în același timp tipurile diferite de proteine pe care le conțin urda și carnea, așa că, în această combinație, kilogramele în plus dispar mai greu.
Care sunt beneficiile cartofului fiert
Cartoful, la fel ca pastele, e considerat mereu vinovatul kilogramelor și este scos din diete. Este adevărat, însă fiert și consumat în cantitate normală, aduce o mulțime de beneficii pentru organism.
Gheorghe Mencinicopschi susține că trebuie să consumam cartoful fiert, dar răcit și, ideal, cu tot cu coajă, pentru că așa se accelerează metabolismul.
Gheorghe Mencinicopschi spulberă cele mai aprige mituri despre diete: Slănina şi untul natural nu îngraşă!
Rețeta ideală pentru prepararea cartofilor este foarte simplă: se spală foarte bine, apoi se pun la fiert sau la cuptor cu tot cu coajă.
„Daca lăsați cartofii la răcit, în ei se va genera o specie deosebită de amidon cunoscută azi ca amidon rezistent. Acest amidon se comportă ca o fibră alimentară”, spune acesta, care a completat că „amidonul rezistent oferă senzația de sațietate mult timp și potentează arderea grăsimilor stimulând creșterea metabolismului bazal cu 20-30%”.
100 de grame de cartofi fierți și răciți au doar 80 de calorii, spre deosebire de aceeași cantitate de cartofi prăjiți care vă aduc nu mai puțin de 400 de calorii.
„E important să îi consumați în coajă, mai ales dacă alegeți cartofi roșii”
„Aproximativ 50% din nutrienți se află în coajă. În aceasta se găsesc și multe fibre alimentare, dar și antioxidanți puternici. Datorită cantității mari de fibre alimentare păcăliți din nou foamea mai mult timp.
Nu faceți aceeași greșeală să îi combinați cu pește sau carne deoarece amidonul nu poate fi digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele din carne. De asemenea, este exclus să-i combinați cu alte amidonoase de genul paste, orez sau pâine”, a completat el.
Cartofii fierți și răciți se combină în dietă cu legume fierte sau gratinate sau cu salate proaspete.