„Nu închiderea școlilor oprește transmiterea COVID-19 în comunitate, ci vaccinarea adulților și respectarea regulilor stricte”, a declarat medicul pediatru Mihai Craiu pentru Libertatea
Potrivit noului ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, unităţile şcolare trec în online când jumătate dintre clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19. Această măsură se aplică începând cu data de 4 octombrie.
În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că „școlile unde nu există focare ar trebui sa rămână deschise, însă în toate ar trebui implementat un program de testare gratuit. Cine îl refuză ar trebui să își asume costuri de testare în cazul îmbolnăvirii copiilor eligibili pentru vaccinare, dar la care părinții au refuzat și vaccinul, și testarea. E greu de spus ce ar fi de făcut în cazul acestui scenariu foarte fluid și care se agravează rapid”.
Citeste si Internările în toate spitalele sunt suspendate pentru 30 de zile. Care sunt excepţiile
Precizările vin în contextul în care, marți, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, anunța că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca aceștia să fie testaţi în şcoală nici măcar cu teste realizate pe probe din salivă.
„În opinia mea, nu închiderea școlilor oprește transmiterea COVID-19 în comunitate, ci vaccinarea adulților și respectarea regulilor stricte. Copiii aparent sănătoși, fără comorbidități trebuie să meargă neapărat la școală, iar autoritățile trebuie să ia măsuri nepopulare, dar justificate epidemiologic și legal împotriva celor care nu vor să respecte regulile. Acum, până nu e prea târziu. Din păcate, nu vor face nimic”, a mai declarat Mihai Craiu pentru sursa citată.
De la începutul anului şcolar şi până în data de 29 septembrie, nu mai puţin de 8.470 de preșcolari și elevi au fost confirmați cu COVID-19, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei.