În realitate, niciunul dintre aceste comportamente nu se justifică. Dar problema intervine atunci când consumul de alcool nu mai este ocazional, ci devine obicei.
Doctor Mihail a explicat, într-un clip postat pe TikTok, modul în care alcoolul consumat fără măsură afectează sănătatea.
Întâi de toate, alcoolul încetineşte activitatea cerebrală. Chiar dacă, după primele guri băute, apare o senzație de relaxare și euforie, cu cât cantitatea creşte, cu atât mai multe efecte secundare apar. Şi probabil că nu puţini sunt aceia cărora le sunt cunoscute senzaţiile de ameţeală, de greaţă, de lipsă a coordonării, de vorbire neclară.
În cazurile grave, judecată este afectată și se poate ajunge până la comă alcoolică.
Dr Mihail Pautov face o paralelă între consumul de alcool şi dezinfectarea rănilor cu alcool. Aşa cum alcoolul omoară bacteriile de pe rană, curăţând-o şi grăbindu-i vindecarea, la fel, atunci când este ingerat, distruge bacteriile bune din colon, ceea ce permite toxinelor să treacă din intestin în sânge și în creier.
„Să bei alcool e ca și cum ai turna clor într-un acvariu plin de pești. Otrăvești mediul și faci rău locuitorilor acelui acvariu. De ce? Pentru că consumul de alcool distruge bacteriile benefice ale intestinului, întrerupe semnalizarea chimică și neuronală între intestin, ficat și creier și distruge stratul de protecție al intestinului.
Când ai o rană sau când vrei să dezinfectezi o suprafață dai cu alcool, pentru că alcoolul omoară bacteriile. În același fel, alcoolul, din păcate, omoară bacteriile bune din intestinul tău. Și astfel, consumul de alcool perturbă axa intestin-ficat-creier.
Concret, intestinele tale comunică cu creierul și intestinele tale îți pot da o senzație de bine sau o senzație de rău. În momentul în care tu consumi alcool cronic, intestinul tău devine permeabil.
Asta va permite toxinelor să treacă din intestin în sânge și în creier și asta duce la inflamație, poate să ducă la depresie, la anxietate, la stări de rău și la o perturbare a întregii activități a corpului tău”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
@doctor.mihailConsumul de alcool afectează microbiomul. Iată ce se întâmplă ☝🏻👨🏼⚕️
Şi totuşi, consumul ocazional de alcool are şi efecte benefice, principalul efect fiind creșterea nivelului de HDL (colesterol „bun”).