Dr. Monica Pop, despre vaccinarea anti-COVID. Fostul manager la Spitalului de Oftalmologie din Capitală a reacţionat, după ce unele firme le-au dat de înţeles angajaţilor că trebuie să se vaccineze anti-COVID pentru a veni la serviciu.
„Este un lucru revoltător şi nu mi se pare deloc normal să se spună aşa ceva. Cel puţin deocamdată, legea nu permite un asemenea lucru. Este de domeniul fanteziei”, a afirmat dr. Pop.
Medicul Monica Pop a criticat modul în care guvernanţii coordonează campania de informare privind vaccinarea pe care a catalogat-o drept „un teatru fără rost”.
„Se discută mult prea mult. Ce îi interesează pe români modul în care ajunge vaccinul în ţară? E un teatru fără rost. (…) Nu ştiu dacă e normal ca decidenţii să vrea asta. Mi se pare mult prea mult. Oamenii care vor să se vaccineze o pot face fără nicio problemă”, a declarat Monica Pop, la România TV.
„Vaccinul nu opreşte boala. Cine spune că se opreşte pandemia pentru că faci vaccinul, nu e adevărat. La un vaccin bine testat şi ştiu, cine ia boala face o formă uşoară”, a afirmat dr. Pop.
Medicul a criticat cadrele medicale care afirmă în spaţiul public că vaccinul anti-COVID este sigur.
„În primul rând, vă rog să înţelegeţi că nu există cuvântul sigur în medicină. Când cineva spune că e ceva e sigur, că e un medicament, că e un act medical, că e o injecţie, nu e corect. Poate să spună că este foarte eficient.
Poate să spună eficienţa este într-o anumită proporţie, dar în niciun caz că este sigur.
În momentul în care spui că nu este aşa ceva, oamenii care ştiu că nu este aşa şi că nu există siguranţă, deja încep să-şi piardă din credibilitate. Aş vrea să le sugerez colegilor mei care vorbesc despre asta să spună că eficienţa este foarte bună, dar nu că este sigur. Nimic nu este sigur”, a explicat dr. Pop.
„Bineînţeles. E foarte important ca cine face boala să facă o formă uşoară pentru că, am spus de la început, aş fi abordat cu totul altfel problema”, a explicat dr. Monica Pop.
Medicul a amintit că pandemia de COVID-19 este una cu o mortalitate foarte mică.
„Este o pandemie cu o mortalitate foarte mică. Mortalitate e cam de 1 la sută. Se vorbeşte foarte puţin despre asta. Din 100 de bolnavi, 85 se vindecă. Cei 15 ori fac forme foarte grave, ori mor. Atunci, când cineva nu se protejează şi se îmbolnăveşte, nu are de unde să ştie în ce categorie se aşează”, a afirmat dr. Pop.
„Vaccinul la orice boală, la rujeolă. Dacă ai contact cu cineva cu rujeolă, faci boala, dar atenuat. Cine spune că dacă te-ai vaccinat nu faci boala, minte. Nu e adevărat. Atâtea lucruri se ascund şi se spun incorect.
Era mult mai corect să se spună. Dacă te-ai vaccinat, te protejezi de o formă gravă şi e un lucru foarte important”, a conchis medicul Monica Pop.
Citeşte şi: Bilanţul vaccinării anti-COVID 29 decembrie 2020. Doar 700 de persoane vaccinate în a treia zi