Dr. Virgil Musta a spus că, în câteva zile, Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara va rămâne fără locuri si va trebui închis din nou, astfel încât cei care au nevoie de tratamente pentru alte boli decât infecţia cu coronavirus nu vor mai avea acces aici.
„În ultimele zile am avut 15-16 pacienți noi pe zi, capacitatea acestui spital a ajuns la limită. În două-trei zile va trebui să ne reorganizăm, din nou, să închidem parte din secția de non-covid și să o transformăm din nou în secție covid”, a spus managerul Spitalului „Victor Babeș”.
Specialistul a povestit că a fost martorul unor situaţii uluitoare, în care pacienţi confirmaţi cu coronavirus veneau la spital şi îi anunţau că sunt infectaţi, dar refuzau internarea şi tratamentul.
„Au fost pacienți care au refuzat tratamentul, pacienți care doresc să plece și, mai nou, sunt pacienți vin să ne anunțe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt covid-pozitiv și că ei nu se internează în spital. Nici nu știu de ce mai vin să ne înștiințeze că sunt pozitiv. Vin cu hârtia de la laborator, spunând că ‘și eu sunt pozitiv’ și pleacă”, a povestit medicul.
Aceşti oameni sunt contagioși și transmit boala mai departe, caz în care pot fi anchetați penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor: „Iau la cunoștință, semnează și pleacă”, spune dr. Musta.
O situaţie neplăcută cu care se confruntă în această perioadă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara o reprezintă pacienţii care solicită tratamente la comandă sau ameninţă cadrele medicale că le dau în judecată dacă îi transferă în alte spitale.
„Dacă până acum oamenii ascultau sfaturile noastre, au început să vină să ne solicite tratamentele la comandă, au început să ne amenințe că ne dau în judecată dacă vrem să-i transferăm într-un spital suport, pentru că spitalul nostru e prea plin, sunt comportamente care sunt greu de suportat, care denotă o lipsă de respect față de cadrele medicale”, a precizat doctorul.
Dr. Virgil Musta semnalează şi grava problemă a manipulării oamenilor. Referitor la pacienţii asimptomatici, specialistul atrage atenţia că a avut pacienţi asimptomatici în cazul cărora, în urma evaluării, s-au constatat leziuni pulmonare severe.
„Sunt persoane care sunt manipulate foarte ușor și, indiferent de ce spui, ei au părerea lor și te contrazic. Sunt totuși persoane care te înțeleg dar consideră că pot desfășura izolarea la domiciliu și că condițiile de acasă sunt superioare celor din spital. Noi nu ținem oamenii cu forța, dar cel mai bine este ca inițial să-i putem evalua, să facem investigații, să vedem care este starea reală. Am avut pacienți asimptomatici care, în momentul când i-am evaluat, am constatat că au o formă gravă, leziuni pulmonare severe. În două-trei zile au apărut simptomele. Este mai corect să evaluăm și, după care, dacă doresc să solicitate externarea, nu ne putem opune”, a adăugat dr. Virgil Musta.